VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vlajka
2018-09-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

když jsem byl ještě kluk, bavilo mě vědět jak vypadají vlajky všech států na světě. Už ani nevím, jestli jsem si všechny dokázal zapamatovat, ale vzpomínám si, že jsem jich uměl z hlavy namalovat docela dost a hlavně - v té době, kdy se moje zahraniční cesty omezovaly pouze na Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko, případně NDR a Polsko, tak v té době cestování po zemích Varšavské smlouvy, ty ostatní vlajky z celé naší planety pro mne byly tak trochu náhradou, romantickou touhou cestovat, jak se říká - alespoň prstem po mapě! Dnes máme Den české státnosti a mě se přitom vždy - hrdě - vybaví naše vlajka! Jelikož si ale povídáme o gastronomii, tak mě by zajímalo, z jakých pro nás typických produktů by se dala česká vlajka sestavit?
Jednou jsem totiž zahlédl neuvěřitelně krásnou prezentaci světových gastronomií právě prostřednictvím státní vlajek. Tak například: Itálie má zelenou z lístků bazalky, bílou ze špaget a červenou z rajčat, tedy ze svých nejtypičtějších ingrediencí! Brazílie pak zelenou z limetek a žlutý kosočtverec uprostřed je z plátku ananasu, Řecko je z oliv a fety, vlajce Spojených Států Amerických vlajce samozřejmě vládne zástup hotdogů - coby pruhů, no a třeba Švýcarsko je úplně typické - červenou barvu tvoří plátky vyzrálého špeku a charakteristický křížek uprostřed je vyříznutý z ementálu. Japonsko to má jednoduché - prostě kulatý kousek červeného tuňáka na kopečku rýže. A co Česká vlajka? To tedy není vůbec jednoduchý úkol. Modrý klín bych asi navrhoval ze švestek, konečně je to náš typický produkt, ať už ve skupenství povidlovém nebo slivovicovém, bílá by asi měla patřit tradičním knedlíkům, ovšem červená barva, to je pro mne oříšek. Asi by tam seděl hodně čerstvý jelítkový prejt? Ovšem ten není tak romantický jako třeba červený mák! Možná by to mohla být také červená rajská omáčka! Přiznávám, že naše vlajka - gastronomicky pojatá - vypadá stejně podivně jako některé naše české speciality! Každopádně vám přeji hezký státní svátek a až si dáte něco dobrého českého k snědku, vzpomeňte na věrné sliby našich minulých i současných politiků: “Nebát se a nekrást!”… Tak jim v tom, svatý Václave, prosím, hezky pomáhej, ať jsou silní a ať v budoucnu své sliby dokáží do puntíku dodržet!

Hezký sváteční pátek a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Apetit je hlad v luxusním vydání.
Anita Danielová
Top
English