VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vlašský salát jako luxusní pochoutka? Bejvávalo!
2019-04-14, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

včera jsem si po mnoha, mnoha letech koupil v našich lahůdkách k večeři 15 deka bramborového salátu a abych si trochu přilepšil, tak ještě 15 deka vlašáku. Víte, vlašský salát, to pro mne bylo vždy něco extra! Když jsem studoval, většinou jsem dal dohromady peníze jen na ten obyčejný - bramborový a k tomu hodně rohlíků. Když bylo stípko nebo nějaká významnější příležitost, byl ke svačině občas i vlašák. Byl dražší, protože je tam nakrájená uzenina nebo nějaký měkký salám, ale faktem je, že mi tenkrát vlašák připadal chutnější. Včera jsem si užil mnohem víc ten obyčejný bramborový salát. Chutnal prostě tak jak má! Zatímco v tom vlašáku mě nejvíc ze všeho znervózňovala - zvláštní pachuť nějlacinějšího točeňáku na světě! Úplně mi to zkazilo náladu. Představoval jsem si, že si dám bramborový na začátek a pak se odmění tím luxusním, lepším salátem, kde je něco navíc. Ten salám, co je nakrájený do dnešního vlašáku se tedy vůbec nepodobá tomu, co si pamatují moje chuťové pohárky ze studentských let? A nebo, že by šlo jen o pouhou nostalgii a nebo, že už jsem si zvykl na vyšší kvalitu? Bůh ví, ale každopádně tenhle salám vlašák úplně zkazil - vůbec tam nepatří! Tohleto byl úplný “tricatel”, prostě jakási umělá hmota plná konzervantů, nechutných aromat, pravděpodobně rozmixovných kůží, separátů, hodně soji a dalších náhražkových pochutin, které mají vzbuzovat dojem masa, ovšem nedá se to jíst! Podělil jsem se o svém vlašákové dojmy na své facebookové stránce a poslechněte si některé reakce a výkřiky: “Ten měkký točeňák se jmenuje výrobní salám. Asi je lepší sníst psa z Černobylu než tuhle lahůdku!, další: “Jedině camping a čerstvé rohlíčky”, jiný facebookář mi radí: “Jedině Pařížák”, nebo “Pochoutkáč 4evr!”, Hermelínový, “Když prasárny tak vynechat brambory a rovnou Paříž!,” A tak dále a tak dále. Moje studentské sentimentální vzpomínky na delikatesní vlašáček jsou ty tam! A tak mi nezbývá než na něj zapomenout a nebo - začít hledat lahůdkářství, které ještě dokáže udělat ten klasický, oblíbený vlašáček - přesně tak jak má být! Škudlit na ingrediencích se totiž dlouhodobě nevyplácí! I obyčejný vlašák má totiž svá neměnná pravidla.

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English