VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vraťte jídlo
2015-02-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pokud vám připadá nějaké jídlo v restauraci podezřelé, tak jej prostě vraťte. Nebojte se! Buďte trochu víc hrdinové a hlavně - přemýšlejte, co si to vlastně každý den vkládáte do pusy? 

 

Já moc dobře vím, že reklamovat lehce přesmažený řízek nebo rybu, která "proplavala" dvakrát tam a zpátky mrazákem, není vždy tak snadné, jako vrátit v záruční době rozlepené boty nebo myčku na nádobí. Tam jsou vady většinou dosti zjevné, i když - i v mnoha takových jasných reklamačních situacích se prodejce často cuká. Jenže vrátit jídlo zpátky do kuchyně - to opravdu žádá odvahu a zkušenost. Nuance našich jazýčků jsou rozličné, naše chuťová paměť je zcela individuální a navíc se mnohdy na talíři setkáváme s pokrmy, které jsme nikdy před tím nejedli. Jak tedy máme poznat, že je vše správně a nebo špatně? Jak máme kuchaře přesvědčit, že totálně přesolil polévku, že maso je tuhé a br. kaše není ani moc z brambor, ale pochází z instantního prášku, který obsahuje kde jaké éčko, ale skoro žádné brambory? 

 

Doporučuji pár, řekněme, amatérských reklamačních pravidel: Když vám jídlo nedobře voní, identifikujte která složka jídla je špatná. Používejte především rozum a instinkt. Buďte na obsluhu milí a klidní, když jídlo kritizujete. Ptejte se z čeho konkrétně pokrm připravili? Já třeba vždy vyzvídám na obsluze, zda je jídlo z čerstvých surovin nebo z předvařených polotovarů. Ptám se důsledně, jestli je maso mražené, čerstvé nebo naložené. Jestli knedlíky dělali sami nebo si je nechávají dovážet od velkovýrobců. Každý z nás přece rozpozná domácí tatarku od té z obchodu a po prvním kousnutí nám musí být jasno, zdalipak je náš oblíbený smažák připraven čerstvý jako minutka nebo rozmrazený v mikrovlnce. Snažte se prostě co nejpřesněji popsat vaše pocity. A hlavně toho nesnězte moc, protože "poloprázdný talíř" se dost špatně urguje jako nepoživatelný. Personál se pak často obává, že se chcete jen najíst zdarma a tak vám klade odpor! 

 

Závěrem tedy radím: Evidentně ošizená jídla či špatné suroviny musíte vždy nemilosrdně vracet, nebo pak budete zvracet.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English