VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Všechno máme dobré
2018-10-06, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

včera jsem dostal zajímavou otázku od častého návštěvníka restaurací. Vyprávěl mi, jak ho neuvěřitelně rozčiluje, když se zeptá obsluhujícího personálu: Co by mu dnes doporučili dobrého k jídlu? V 90 procentech podniků nejčastější odpověď zní: “No přece, všechno máme to dobré!” Přiznávám, že z takové reakce i mě může šlak trefit! Je dost jasné, že host od číšníka neočekává, že mu oznámí: Guláš je lehce připálený, husa už se téměř vznáší nad pekáčem a marinované kančí medailonky leží už tak dlouho, že raději začaly pochodovat po špajzu! Když host požádá vrchního o radu, co ten den doporučuje, předpokládal bych, že řekne - třeba, že mají na jídelním lístku samé dobré položky, ale současně hned dodá, že právě dnes jim přivezli čerstvé ryby z Třeboně, že kuchař dopekl domácí roastbíf, na trhu měli čerstvý květák a protože začíná dýňová sezóna, tak mají na meníčku pochopitelně dýňovou polévku s opečenými semínky. To se hned lépe vybírá. Další varianta odpovědi na dotaz, co by doporučili k jídlu?, je, že obsluha může odpovědět otázkou - a co máte rádi? Drůbež? Zvěřinu? Salátek? nebo raději něco vegetariánského? Hosta tím potěšíte, lehce navigujete a dáváte mu možnost se nad pokrmem chvíli zamyslet, naladit chuťové pohárky. Samozřejmě kromě stálých jídel, dnes každý zkušený kuchař nabízí sezónní suroviny, využívá farmářských specialit, lokálních sýrů, vajíček, jehněčího a dalších místních produktů. To je přesně to, co očekává každý host, když se ptá “co mi dnes doporučíte dobrého k jídlu?”. Nejhorší varianta - doporučení k jídlu, je když personál podsouvá hostům nejdražší položky z jídelního lístku a nebo úplnou tragédií je, když hostům vnucuje pokrmy, které mu přikázali v kuchyni, protože už je dlouho nemohou udat, nikomu moc nechutnají a nebo už to jídlo má své nejlepší časy za sebou. Tudy cesta nevede! Já vím, že personál na otázku: “Co mi doporučíte?” musí někdy unaveně odpovídat stokrát denně,.. ale je to přece jeho práce a když bude reagovat správně, věřím, že jej určitě mnoho hostů ocení i vyšším spropitným!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English