VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vysočina
2018-08-25, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

kraj Vysočina se rozkládá na levém a pravém břehu nejméně oblíbené dálnice v naší zemi zvané D1. Také se jí nadává “struhadlo na okurky”! Má ještě mnoho dalších, ne příliš hezkých přezdívek, ale já zůstanu u tohoto gastronomického příměru se zeleninovým struhadlem, jehož název potvrzuje hlavně pravý jízdní pruh zvlněný tíhou kamionů. Často si na něm připadáte spíše jako na tankodromu než na kultivované, placené autostrádě. Když se ovšem rozhlédneme kolem této přetížené dopravní tepny, můžeme uniknout nekonečným zácpám prostě jen tak, že odbočíme na některou stranu za gastronomickými zážitky. Vysočina je tradiční bramborářskou oblastí. Na bramborový salát jsou prý nejlepší Keřkovské rohlíčky z České Bělé, Dalešické cukrářství zásobuje Vysočinu originálními sladkostmi, Jeřábkova pekárna domácím chlebem, Jaroměřická mlékárna chutnými mléčnými výrobky. Nejznámějším kulinářským produktem je ovšem pochopitelně - oblíbený trvanlivý salám - “vysočina”, který se začal vyrábět za socialismu inspirován maďarským uherákem. Bohužel, ne každý náš producent ctí původní recepturu. Navíc se nepodařilo právně ošetřit exkluzivní ochrannou známku - a tak můžeme narazit i na mnoho ne příliš kvalitních a chutných kopií tohoto typického českého produktu. Pokud navštívíte Třebíč , Pelhřimov, Telč, Žďár či jiná malebná městečka nad romantickou řekou Sázavou, nabídnou vám občas domácí rybí speciality. No a v Jihlavě příští týden proběhne gastronomický “piknik v parku” ke 100. výročí naší republiky. Na otevřených ohních se bude opékat kde co a navíc je připravena sladká odměna zdarma pro prvních 1000 návštěvníků.
Na Vysočině se nachází spousta docela slavných biofarem, které nejen produkují, ale přímo “ze dvora” nabízejí své ekologicky šetrné produkty, ať už jde příkladně o slavná přeštické prasátka a jejich ekonomické zpracování od čumáčku až po ocásek, nebo o sýry, džemy, jogurty, čerstvou i nakládanou zeleninu.
Když jsem pátral po jedinečném pokrmu, typickém pro Vysočinu, bylo mi řečeno, že by to mohl být tzv. “Kočičí tanec”, což je ovšem staročeské jídlo, které se v každé části naší republiky připravuje trochu jinak. Na Vysočině v něm asi budou typické brambory, zelí, trocha špeku či sádla, ale kde vám tohle jídlo v kuchyni zatančí, to opravdu netuším. Mnohem typičtější budou spíše nové brambory s tvarohovou rozhudou a bylinkami. Kdo ví? Pokud na Vysočinu ještě koncem prázdnin zavítáte - věřte, že kulinárních možností je tu přesto překvapivě docela dost!  

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English