VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vyučení kuchaři neumí vařit, ale jen ohřívat
2013-08-10, Text: Pavel Maurer
 Nedávno jsem dostal dopis od jisté Marcely K., že ráda používá moje webové stránky při výuce na střední škole hotelnictví. Pochopitelně jsem se nadmul pýchou jako páv, ale pak jsem se raději pokorně zeptal, v čem přesně je paní učitelce přínosný náš průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restaurantech v České republice.

Dozvěděl jsem se, že paní K. má za sebou dlouhou praxi z provozu hotelů a restaurací, což považuje za nesmírně důležité při výuce. Je prý zděšena například z toho, že obsluha se stále vykládá podle starodávné učebnice, ze které se ona učila před 30 lety.

Ne, že by všechny věci v knize dnes už nebyly platné, ale za tu dobu se gastronomie a stolničení přece jen neuvěřitelně změnily. Žáci jsou stále konfrontováni se směšnými pravidly, jako například že ryba se jako hlavní chod nepodává, protože je málo energeticky vydatná. Pro socialistické dělníky byla málo výživná.

„Co na tom, že dnes se stravují lidé úplně jinak?“ stýská si učitelka K. Další „moudro“, které se mnohdy bohužel vyučuje na školách pro číšníky, kuchaře a hoteliéry, je, že víno bílé se podává k bílému masu a červené k masu červenému.

Neznám osnovy, učebnice ani vybavení současných škol, které produkují budoucí odborníky gastronomie, ale pravda je, že na nějakou obzvláště vysokou úroveň člověk narazí spíše zřídka.

Paní učitelka mi podrobně popisuje, jak samostatně vyhledává na internetu rozmanité jídelní a nápojové lístky, zkoumá se žáky, jakým způsobem jsou sestavovány, hledá fotografie interiérů restaurací, dívají se, jak se mění prostírání a zakládání stolů, aby měli studenti alespoň trochu přehled, jak se vyvíjí a žije jejich obor.

Byl to smutný dopis, protože jsem si okamžitě musel vybavit, kolik stížností dostávám na chování personálu. Kolikrát jsem svědkem, že obsluha vůbec netuší, co vám přináší na talíři. Kolikrát cítím v jídle různá dochucovadla, poznám, že surovina není čerstvá, ale je pouze rozmraženým polotovarem přihřátým narychlo v mikrovlnce. Kolikrát mě pálí žáha, protože omáčka byla „ze sáčku“.

Vyučení kuchaři neumí vařit, ale jen ohřívat a číšníci se při výkonu své profese tváří naštvaně, že vám dělají nedobrovolného sluhu, který není ani trochu hrdý na svou práci. To je bohužel smutný obraz naší gastronomické scény.

Pokud žákům hotelových škol alespoň trochu pomůže můj nebo jiný web v lepší orientaci v profesi, nedělám ani já svou práci nadarmo.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English