VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vyzkoušeli jste už zmrzlinu z tmavého piva?
2013-11-09, Text: Pavel Maurer
Myslete na to, co si strkáte do pusy. Je to zásadní. Jen si například vzpomeňte na úžasnou scénu z Harryho Pottera, jak ve vlaku do Bradavic poprvé ochutná Bertíkovy lentilky tisíckrát jinak. „Na ty si dávej pozor,“ varoval Harryho zkušený kamarád Ron.

„Když říkají, že každá chutná jinak, myslí to doopravdy, rozumíš. Mají všechny obvyklé chuti jako čokoládu, mátu a marmeládu, ale můžeš najít i špenát, játra a dršťky,“ vysvětlil a zvedl zelenou lentilku, bedlivě si ji prohlédl a pak se zakousl do okraje. „Fujtajksl! Neříkal jsem ti to? Růžičková kapusta.“

Věřte, že realita našeho života je mnohdy ještě překvapivější než science fiction pro děti. Jeden výrobce sladkostí s příznačným jménem Darling, tedy Miláček, začal produkovat lízátka ne pro nejmenší, ale rovnou pro dospělé!

Můžete si u něj vyzkoušet lízátko, které chutná jako zrající plesnivý sýr, mateřské mléko, absint, vodka, japonský křen wasabi nebo zázvor. Někteří odvážlivci již ochutnali a rovnou vyhodnotili, že lízátka jsou dosti hnusná. Prodávají se však vesele dál. Bláznivý trh naší civilizace si žádá extrémy.

Pamatuji se, že jsem takhle ochutnal v Itálii neskutečné variace na zmrzlinu. Až někdy pojedete do Florencie, hned u proslulého mostu Ponte Vecchio se nachází unikátní cukrárna. Můžete si dát čerstvě připravenou zmrzlinu z parmezánu, z toskánského červeného vína Montepulciano d'Abruzzo, ale také amarettovou nebo rajčatovou zmrzlinu. Divili byste se, jak jsou zvláštní a chutné.

U nás v Česku můžete ochutnat zmrzlinu třeba z tmavého piva nebo z perníku. Je to zvláštní, ale důležité je, že víte, co si vkládáte do úst. Bertíkovy lentilky tisíckrát jinak – to je jako zajíc v pytli. Nevíte, co jíte. Klidně by mohly chutnat třeba jako vosk do uší.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English