VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Výzkum piva
2018-08-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

jsme pivní velmoc! Víme o tom, jsme na to hrdí, také trochu hákliví a každopádně máme svoje jasně definované chuťové nároky a představy jaké je vlastně to - opravdu správné a nejlepší pivo na světě! Má mít krémovou pěnu? A co hořkost, říz a teplota kolem sedmého schodu? Je lepší v láhvi nebo čepované? Kolik má mít procent alkoholu? Má to být spíše ležák, desítka, dvanáctka, IPA či stout? Nedávno jsem měl možnost vidět výsledky rozsáhlé dotazovací ankety výzkumné společnosti IPSOS a rád bych se s vámi - v těchto letních dnech, kdy spotřeba kulminuje - podělil o pár zajímavých názorů. Ujasníte si tak, jestli máte podobné nároky na to správné pivo, jako vzorek nezávislých - asi 1050 respondentů. Tak například: 69% dotázaných “zcela souhlasilo”, že správná teplota piva je velmi důležitá. 66% pak je přesvědčeno, že pivo je národní bohatství, 60% potvrzuje, že točené, přesněji řečeno čepované pivo, chutná lépe než balené. Nadpoloviční většina dotázaný je skálopevně utvrzena, že pěna k pivu vysloveně patří! A více jak polovina, 56% dotázaných, tvrdí, že pivo je dobré na trávení (zvláště pak po těžkém jídle). Ovšem pouze 13% se “líbí, když ženy a dívky pijí pivo” (tak teď nevím, jestli to není skrytá urážka žen a jak se s tímto faktem mám genderově vyrovnat?) a tak raději přecházím k poslednímu údaji, který mne zaujal - totiž, že 11% dotázaných si definitivně myslí, že “Kdyby nebylo piva, tak by se nic nestalo”. Ještě, že si takový gastronomický nesmysl připouští jen tak málo lidí, oproti více než třetině dotázaných, kteří jsou si jisti, že “Pivo je božský nápoj!” Já jen dodávám, že když se pije s mírou a pivečko má správný říz, tak já si to tedy myslím taky. Jinak vám, na základě těchto několika ověřených výzkumů veřejného mínění, chci připomenout, abyste se na svých prázdninových cestách nedivili, že v různých zemích se s pivem zachází jinak než u nás. Abyste se nečertili, že vůbec neřeší pěnu, nesmyslně přechlazují sklenice i pivo, nemají vztah ke způsobu čepování, postrádají úctu k pivní kultuře tolik výjimečné a typické právě jen pro naši zemi. My, jakožto producenti a největší spotřebitelé nejlepšího piva na světě, máme zcela legitimní právo být k ostatním národům velkorysí, blahosklonně jim odpouštět jejich malé “pivní” prohřešky, protože oni mají třeba  - zase oproti nám - lepší těstoviny, sušenou šunku, víno, sýry, ryby a rajčata. Dej Bůh štěstí! A také díky za to skvělé české pivo!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English