VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Vzali nám Michelina
2018-04-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

tak nám francouzští inspektoři vzali “Michelina”! Tedy, abych to vysvětlil přesněji, březnové vydání nejproslulejšího gastronomického průvodce na světě Michelin Guide v tomto roce odebralo prestižní hvězdičku pražské restauraci Alcron. Ta ji držela od roku 2012 a pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse odváděla, podle mých osobních zkušeností, skvělé výkony. Rozhodně dostačující výkony, pokud bych tento podnik chtěl porovnávat s jinými restauracemi nejen u nás ale i na celém světě. Některé takzvané michelinské restaurace, které jsem měl možnost ochutnat na svých cestách po Evropě a Americe, by podle mého názoru snesly srovnání s tou naší. A to, ať měly hvězdičku jednu, dvě a někdy i tři, tedy ocenění nejvyšší. Občas se mi i v těch nej-nej podnicích přihodilo, že něco přestalo fungovat. Haprovala obsluha, číšník nevěděl co nalévá za víno, nezeptal se jakou vodu chceme, zda s bublinkami či bez nich, jestli vychlazenou, či v pokojové teplotě. Jednou se mi stalo v prestižní třímichelínové restauraci na pobřeží Středozemního moře, že jsme čekali téměř 25 minut než přinesli předkrm a mezitím nás ládovali chlebem a bagetou s máslem. Pak si také jednou všiml můj syn, že se nám po celou dobu večeře malinko chvěje stůl, na němž jíme. Když jsme se ptali, jestli se nám to jen zdá nebo se náhodou neblíží zemětřesení, personál nám vysvětlil, že přímo pod naším stolem je ve spodním patře instalováno silné klimatizační zařízení nezbytné pro kuchyň - a to občas rozechvívá náš stůl. No, ale koho to zajímá, když v takovém podniku za meníčko necháte 5 tisíc na osobu? Tak ať ten stůl prostě zruší a nepoužívají. Když totiž jdu do restaurace, která má nejvyšší světové ocenění, tak nemohu a nechci odpustit ani milimetr. Také jsem u jednoho “michelína” dostal vlažné maso. Ale také jsem byl neuvěřitelně nadšen. Loni v létě jsem si sice v jedné glose trochu stýskal že naše tři české michelinské podniky - Alcron, La Degustation Boheme Bourgeoise a Field, tak že jim, ve srovnání se světem, někdy malinko pokulhává poměr cena/výkon. Ale na odebrání hvězdy mi to určitě nikdy nepřipadlo. Naopak, myslím, že jsou na našem skromném trhu, vedle těchto, i další restaurace, jež by si po právu michelinskou značku kvality také zasloužily. Alcron ji bohužel letos ztratil. Říkám bohužel, protože je mi to líto jako občanovi naší republiky a jako gastronautovi. Pro kulinární svět je to podobně bolestná ztráta jako když přijdete na olympiádě o medaili! Tak držme palce a dále ochutnávejme naše nejlepší kuchaře a jejich restaurace. Oni to podporu potřebují stejně jako sportovci, vědci nebo umělci!

 

Hezké Velikonoce a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English