VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Wasted 1917
2016-02-06, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

na některých potravinových konzervách z období první světové války, tedy přesněji kolem roku 1917, byl občas natištěn takový malý návod, co by měli občané dělat v době válečného nedostatku. Hlavně - jak by měli šetřit jídlem! Dovolte, abych vám odcitoval alespoň 6 základních rad z doby před 100 lety :

  • Za prvé: Nakupujte jídlo s rozmyslem
  • za druhé: Vařte šetrně
  • za další: Používejte méně mouky a masa
  • za čtvrté: Kupujte lokální potraviny
  • za páté: Naložte si na talíř tak akorát
  • a konečně za šesté: Použijte to, co zbylo

Neplýtvejte jídlem!

Je to skutečně paradoxní, že tyhle dobré rady, co dostali lidé v zemích zdecimovaných první světovou válkou - jsou stále tak živé i dnes v naší - pokud mi dovolíte to srovnání - super přetechnizované společnosti. Mám tu neustále otevřené supermarkety s dvaceti druhy teplého chleba, žemlí či baget naplněných kde čím. Přebíráme se ve třiceti typech jogurtů,.. a ovoce a zelenina je často tak rozmanitá, že ani pořádně neznáme její jméno nebo jak se má vlastně použít.

 

Já si čtu na stoleté konzervě tenhle návod - jak neplýtvat v době krize -  a myslím na miliony tun jídla, které se každý den vyhodí nebo znehodnotí v naší době, kdy máme ledničky, mrazničky, vakuové nádoby, kdy dokážeme dopravit rybu nebo ananas z druhého konce světa za 48 hodin přímo na náš stůl! 

 

Dej Bůh, abychom nemuseli podobné rady znovu tisknout na válečné konzervy. Protože pravidla rozumné šetrnosti a udržitelného rozvoje, tak ta se, jak je vidět, ani za sto let - zas až tak moc nezměnila… 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English