VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zákeřná delikatesa dorazila do Prahy
2014-02-15, Text: Pavel Maurer
Už jste někdy v životě ochutnali prudce jedovatou rybu jménem fugu? Netrapte se, já také ne. Nyní však máme všichni unikátní příležitost ji na vlastní pusu okoštovat. A nemusíme kvůli tomu cestovat až do Japonska! Při troše štěstí tuto unikátní degustaci nejspíš i přežijeme!

Většina z nás, koho trochu baví jídlo a pití, určitě slyšela o této vysoce toxické rybě. Třeba jste ji zahlédli v nějakém přírodopisném filmu. Je to nafouknutá ježatá koule se spoustou obranných bodlin.

Ryba fugu prý obsahuje smrtelnou dávku jedu až pro 30 lidí. Jed se jmenuje tetrodotoxin a příznaky se dostaví do 30 minut poté, co rybu sníte. Jsou známy i případy, že jed zapůsobil rychleji. Pamatujte si, že až vám ji někdy špatně připraví, nejprve vám ztuhnou rty, jazyk, pak se dostaví pocení, bolest hlavy nebo slabost. Člověk přestane ovládat koordinaci pohybů. Ztratíte vědomí a zemřete obvykle na srdeční zástavu. Ti z vás, kdo přežijí 24 hodin, mají naději na plné uzdravení, a to už za několik dní.

Fugu, jedna z nejjedovatějších ryb na světě, je současně adrenalinovou pochoutkou, která se v minulosti podle zákona směla konzumovat jen v Japonsku. Podávají ji pouze specializované restaurace s výsadním postavením a její vykuchání provádějí ti nejlepší certifikovaní šéfkuchaři. Pokud totiž při čištění ryby fugu uděláte chybu, dostane se do masa prudký jed. Pak už je to asi vaše poslední jídlo v životě!

Došlo však k uvolnění embarga a my v Praze máme možnost tuto nevídanou a zákeřnou delikatesu ochutnat do konce února v Miyabi, nejstarší japonské restauraci v Praze. Podnik dovezl fugu zmrazenou a japonský velmistr Ebina ji připraví ne syrovou, jak je obvyklé, ale pro jistotu ohřátou v tempuře.

Pokud tedy chcete ochutnat, nemusíte se ničeho bát. V Japonsku po jejím požití umírá asi 10 lidí ročně, protože si ji špatně podomácku vykuchali. My jsme však v Česku a navíc nám ji připraví dokonalí profesionálové. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English