VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zápisník zahraničních zpravodajů
2017-06-25, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,


od roku 1955 posloucháte o víkendu na vlnách Českého rozhlasu - unikátní magazín: Zápisník zahraničních zpravodajů. Nejlepší a nejzajímavější postřehy z blízkých i dalekých zemí celého světa připravují stálí reportéři, novináři a spolupracovníci rozhlasu již více než 60 let! Většinou si pamatujeme jejich hlasy, neznáme však jejich obličeje, a to, co vůbec netušíme - je - co jim vlastně na těch zahraničních štacích chutná? Poprosil jsem proto některé zpravodaje, aby mi napsali, co jedí, když mají klidnou chvilku a čím se živí, když jsou v poklusu?
Tak například - bruselský zpravodaj Filip Nerad píše: “Když je moc práce, tak většinou nejím vůbec, nebo s velkým zpožděním. V Bruselu mají tiskové konference a otevírací doby jídelen v unijních institucích tu nepěknou vlastnost, že se překrývají. Tiskovky tu zpravidla začínají ve 12, kdy se otevírají i jídelny, a když brífinky skončí a já jejich obsah zpracuji, většinou jídelny zase zavřou. Na hladové novináře se totiž neberou ohledy ani ve vysílání, ani v kantýnách. Oběd tak často přechází v odpolední svačinu tvořenou bagetou, sendvičem nebo salátem, které zbydou v novinářském baru. V případě mého pohybu venku „rychlovku“ nejčastěji představují hranolky, které jsou bruselskou obdobou českého párku v rohlíku – můžete s nimi jít, nestojí moc peněz a můžete je pokaždé inovovat jinou omáčkou. Pokud mám čas se najíst v restauraci, nevybírám si ji podle toho, co tam vaří, ale co tam čepují. Miluji pivo a to zejména z malých rukodělných pivovarů, kterých je v Belgii – a nejen tady – velké množství. Jídlo pak volím podle toho, aby se snoubilo z pivem. K tmavému mám rád sýr, k IPA nebo porteru ostrovní fish’n’chips, ke guezu a lambiku slané palačinky. Miluji burgery od masových až po vegetariánské, které si většinou dávám s ležákem nebo pšeničným pivem.”
Jeho kolega - polský zpravodaj Vít Pohanka je ve svých chutích i odpovědích stručnější: Uvádí žurek - typickou kyselou kváskovou polévku s klobásou a vejcem a pak ještě typičtější polskou specialitu - bigos, což je pokrm ze zelí, masa, klobásek, hub a mnoha dalších ingrediencí, které ovšem každý kraj a rodina používají v trochu jiném složení. Které z uvedených specialit však zpravodaj dává přednost, to netuším. Já bych tahle jídla viděl spíše na klidnější chvilky, protože jde o typické slovanské hutné pokrmy. Na tiskovce, určitě bigos moc často neservírují…

 

Příště vás budu informovat, co jedí další zahraniční zpravodajové České rozhlasu a to v rychlosti i v klidu. Pány Nerada a Pohanku jsem vybral záměrně na začátek - už jen kvůli jejich jménům, které přece jen trochu souvisejí s gastronomií.

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English