VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zavražděný salát
2015-08-09, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

my se těch našich zlozvyků při jídle prostě nezbavíme! Včera jsem seděl v restauraci a pozoroval jakéhosi muže jak se připravuje a ladí si formu než začne konzumovat svoji mísu salátu. Věřte mi, že jsem z něj nemohl odtrhnout oči. Byl to taký ten typ, kterého nepřehlédnete - malinko při těle, ale tak hezky, labužnicky, ve tváři neustále velmi pozitivní výraz, usmíval se na všechny strany a nejvíc - samozřejmě - když mu konečně přinesli jeho salátek.

 

S úsměvem uchopil příbor a jal se ten salát něžně rozkrajovat lístek po lístku na kousky, zatímco optimisticky konverzoval se svým protějškem. Pak salát polil vinným octem, olivovým olejem a vše řádně posolil a popepřil, aniž by jídlo nejdříve ochutnal. Já se - mezitím - tiše modlil, aby salát již v sobě neměl jednu zálivku, což určitě měl a aby nebyl moc posolený už z kuchyně. Jenomže to se asi nikdy nedovím. Muž svou porci poměrně rychle spořádal a já jsem si - definitivně - jistý, že kdyby tam místo rukoly, mrkve a polníčku měl naservírované kopřivy, pelyněk a lopuchové listy, vůbec by si toho - díky veškerému zběsilému kořenění a dochucování - ani nevšiml. 

 

Co na to říci? Že mi do jeho chutí nic není? To je pravda - taky jsem jej pouze pozoroval a v ničem mu nebránil, i když mi bylo nesmírně líto té zavražděné zeleniny. Dokonce jsem se s ním ani nezačal prát u stolu, abych mu vytrhl z ruky ocet a slánku! On to tak prostě má naučeno. A jinak to asi nebude!

 

Moc dobře vím, že některé restaurace, závodní jídelny a kantýny vaří - tak strašné blafy, že nešťastní strávníci záměrně přebíjejí nechutné omáčky a polévky právě nadměrným solením a kořeněním. Jinak by se to prostě nedalo pozřít. Jenomže důsledky jsou pak velmi deprimující: Jednak si přemírou dochucovadel, koření a soli dost ničíme žaludky, otupujeme chuťové buňky, rozkolísáváme krevní tlak a nevím co ještě a pak si tyto automatické zlozvyky přinášíme i k jídlům, které jsou kvalitní a vůbec to tragické "dodělávání" na talíři nepotřebují.

 

Stejně jako tento bodrý milý tlouštík - jeho salát byl čerstvý, křupavý, přiměřeně dochucený - jenže on jej - v rytmu stravovacích zlozvyků - zničil, ponížil, přesolil a snědl, aniž by vůbec tušil jak jeho tělo dostává zbytečně zabrat…  

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English