VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zážitková gastronomie nemusí být luxus!
2019-03-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

onehdy se mne někdo ptal, co je to vlastně ta “zážitková gastronomie”? Ve vteřině se mi vybavilo několik vzpomínek, kdy jsem měl pocit, že zažívám skutečně něco nezpapomenutelného! Tak třeba: Čtyřhodinová večeře na břehu moře, kdy se podávalo 36 chodů, pak hned nato okurková omáčka s domácím knedlíkem, jak jí skvěle vařila moje maminka nebo francouzské brambory od mého táty! Pak vlastní rukou ukořistěné mušle v Chorvatsku vařené na bílém víně, a potom zase v peci pečený chleba namočený do olivového oleje. A už přestávám vypočítávat, protože jsem přesvědčen, že každý máme zcela jiný hodnotový žebříček. Dobré moravské zelí, domácí klobáska stejně jako správně zvolená kombinace vína a paštiky též udělá kdekomu příjemné mžitky před očima! Zvláště, když je zážitek umocněn nápaditým servírováním a dobrou náladou. Vůbec to nemusí být horký japonský stůl Teppanyaki, bretaňská ústřice nebo čokoládová fontána, ale může! Pro jistou, aby bylo jasno, uvádím pár citací, jak tzv. zážitkovou gastronomii popisuje Wikipedie: “Je to způsob stravování, kdy host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe však všech smyslů, aby odcházel plný dojmů. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ale dají se sem zahrnout i podniky nabízející třeba přípravu steaků na lávových kamenech, či stravovací zařízení s otevřenou kuchyní. Zážitková gastronomie nemá hranice! Zážitková gastronomie v kuchyni se týká nejen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, uspořádání na talíři. Sebemenší detail hraje důležitou roli. Člověk vnímá jídlo zrakem, vůní a v neposlední řadě samozřejmě i chutí. Z pohledu servisu, či obsluhy je úzce spojena se sommelierem, který správným doporučením nápoje dotváří celkový dojem z pokrmu. Ani role číšníka v této činnosti není zanedbatelná. Šokovat zákazníka, pobavit ho a vyhovět všem jeho přáním, právě tak by měl číšník prezentovat své dovednosti. Prostředí v restauraci, která chce provozovat zážitkovou gastronomii, musí být nezapomenutelné, neopakovatelné a jedinečné.”

Tak takhle to má všechno určitě být, ale já bych chtěl podotknout, že když vám někdo - kdo je milý vašemu srdci uvaří dobrou večeři, rozsvítí svíčky a hezky se na vás usměje - řekněte sami: Není to snad také - příjemná, domácí “zážitková gastronomie”?

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Apetit je hlad v luxusním vydání.
Anita Danielová
Top
English