VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zázvor
2016-10-30, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

venku už je zima. A my máme spoustu různých způsobů jak se můžeme zahřát! Já se samozřejmě chci hezky zahřát a aby mně i nám to ještě ke všemu chutnalo! Věřím, že všichni víte, co je to - zázvor. Tuhle kouzelnou plodinu zná nejspíš celá naše planeta. Některé kultury zázvor používají již několik tisíc let! Na našem domácím trhu se však zázvor zabydlel až během posledních pár roků. A řekl bych, že lví podíl na tom mají především Vietnamci, kteří prakticky ovládli náš trh s prodejnami ovoce-zelenina. 

 

Nebudu vám tu dlouze vyprávět, že zázvor v čínské, japonské, filipínské, evropské, ale třeba i americké medicíně hraje významnou roli jako přírodní lék. Pozitivně ovlivňuje náš krevní oběh, činnost hormonů, zmírňuje bolesti páteře, kloubů, ale říká se oněm, že funguje i jako účinné afrodisiakum. Kdo ví? Každopádně existují záznamy, že ve středověku se měnila jedna libra zázvoru za jednu tučnou ovci! Zázvor byl výsadou šlechty a boháčů!

 

Dnes vám nabídne kořenové tělo zázvoru skoro každý supermarket a většina restaurací vám uvaří čaj s nastrouhaným čerstvým zázvorem. Jenže - jak už to v našem světě bývá - není závor jako zázvor. Pozor na dřevnatost a barvu. Když si budete vybírat zázvor jeho barva je od bílé až po žlutou a nejcennější je hodně žlutý s modrým proužkem pod slupkou. Pro fajnšmekry je u nás k mání zázvor dokonce v biokvalitě. Můžete jej mít jako sirup, sušený, mletý, plátkový - ten je oblíbený k sushi. Existuje i oblíbené zázvorové pivo! Můžete mít zázvorové žvýkací bonbóny, zázvor kandovaný, zázvorovou marmeládu. Hlavně nezoufejte, že není čerstvý, mnohdy má zázvor ve sklenici vyšší kvalitu než ten zdánlivě čerstvý kořen. 

 

My všichni zázvor většinou pijeme v čaji spolu s medem jako lék při nachlazení. To je v pořádku, ale nezapomeňme, že je to velký pomocník při vaření. A to nejen u tzv. asijských jídel, ale když jej použijeme při přípravě jakéhokoli masa, je pak křehčí, krásně voní a je chuťově vyladěné.

 

Tak až si příště budete chtít vylepšit jídelníček, zkuste zázvor. Je to skvělý detox, bojovník proti nemocem, bolestem a hlavně neuvěřitelně kreativní součást vaší kuchyně!  

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English