VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zdravá škola
2016-03-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

věříte, že děti ve školních jídelnách nechtějí jíst zdravá jídla? Podle výzkumu, který zveřejnila občanská iniciativa - Skutečně zdravá škola: "Téměř tři čtvrtiny dotázaných kuchařek uvedly, že děti zdravější jídla odmítají jíst. Pokud jim servírují například luštěniny nebo ryby, vrací se podle školních kuchařek až polovina nedojedených porcí. No a rodiče si pak v jídelnách stěžují, že děti chodí domů hladové. Tak to je slovo do pranice!

 

Asi bych se dnes vyhnul debatě o cenách školních obědů, o nevyhovující vyhlášce týkající se spotřebního koše, o zastaralých doporučeních jaké suroviny je třeba dětem cpát do těla. Ale to - že děti vyžadují pizzu, smažené předmražené hranolky, nekvalitní kečupy a nesmyslně přeslazené pokrmy - o tom přece všichni víme! Mimochodem, to není jen náš tzv. český problém. Když slavný šéfkuchař Jamie Oliver měnil školní kantýny v Americe a Británii, narážel prakticky na stejné problémy. Málo peněz, předvařené polotovary a nekvalitní rychlovky ve stylu "fast food". Když mladým Američánkům ukázal cuketu a bramboru - vůbec nevěděli co to drží v ruce. A když se zeptal, jestli si myslí, že má ryba místo ploutví - prsty - tak mu to bez váhání odkývaly. Vždyť přece dostávají v jídelně - smažené rybí prsty - skoro každý týden! 

 

Já nevěřím, že děti nemají rády ryby, luštěniny nebo škubánky a rajskou, protože nejsou chutné, ale protože prostě nejsou dobře připraveny. Jakékoli jídlo, které moje děti považovaly za nepoživatelný hnus ze školní jídelny, tak když jej uvařila moje maminka nebo babička nebo někdy - s pomocí boží - i já, tak všechno sluply jako malinu!

 

Nejhorší stravovací návyky si totiž děti nosí z domu, od svých rodičů! Bývají také dost ovlivněny reklamou, která vychvaluje pouze kladné stránky zboží. Školní jídelny mají určitě také svůj podíl, ale neházejme všechnu vinnu jenom na ně! Zmíněná iniciativa SZŠ pomáhá kuchařkám v již 118 školách využívat zdravých receptů normovaných pro jídelny, poskytuje jim vzdělávací semináře, pro žáky pak organizuje výlety na místní farmy, integruje téma jídlo do školního vzdělávacího programu, a žáci třeba také absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu. 

 

Jako by mi to připomínalo povinný školní předmět mého dětství zvaný příznačně - pozemky. Na zahrádce školních pozemků jsme si coby městské děti často prvně v životě sáhly na rýč, motyku a viděly jsme vyrůstat vlastnoručně vysázené ředkvičky. To nebylo vůbec špatné… 

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English