VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Živá a mrtvá voda
2016-04-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pevně věřím, že mezi vámi není nikdo, kdo by si nepamatoval z dětství pohádku, kde hraje významnou roli tzv. živá a mrtvá voda. Pro ty z vás, kteří mají horší paměť, dovolte, abych připomněl jak to s těmi kouzelnými vodami bylo: Když v pohádce někomu usekli hlavu, tak přiběhla dívka-záchranářka (většinou to byla Zlatovláska), pokropila tělo mrtvou vodou, hlava se opět spojila s krkem a pak polila nebožtíka živou vodou a on obživl. Vzápětí se políbili a byla svatba. Konec pohádky.

 

Určitě jste si všimli, že i dnes, v našem normálním, nepohádkovém světě je - živá voda k mání? Nabízejí ji různé, více či méně, důvěryhodné subjekty. Můžete si koupit revitalizační karafy, můžete vodu dynamizovat či ionizovat. Také si můžete z kohoutku natočit vodu do konvice kde máte malé polodrahokamy z rakouských Alp nebo superaktivní uhlíkovou horninu z ruské Karélie. Voda pak většinou nepáchne fluórem a chlórem a chutná výborně. Sám jsme to několikrát zkoušel - a i při slepém testu s deseti druhy nejrůznějších vod - tahle domácí - mírně upravená kohoutková - to vyhrála na celé čáře. Tedy v chuti!

 

Máme tu tedy dvě vody: Ta více zásaditá, odborně řečeno alkalická se lidově nazývá - živá a tak kyselá je voda - mrtvá. Živá voda zpomaluje stárnutí, odstraňuje únavu a je přirozeným antioxidantem. Zatímco kyselá - neboli mrtvá voda skvěle desinfikuje pokožku, je vhodná na domácí práce, praní nebo odličování. Působí desinfekčně. Proto ji Zlatovláska použila nejdříve, aby očistila ránu než definitivně oživila svého prince - vodou živou!

 

No, a my všichni, co žijeme v době kyselé a kyselých dešťů, často i hodně kyselých obličejů, pochopitelně potřebujeme pít hodně vody živé, abychom v našem těle harmonizovali PH a nebyli moc překyselení. Kyselost nám totiž způsobuje mnoho zdravotních potíží. Živá voda musí být dokonale vyčištěná od škodlivin, těžkých kovů, virů, bakterií a hormonů, ale musí být ještě navíc ionizovaná, zásaditá a tím pádem i bohatá na kyslík.

 

Pití ionizované vody tedy může pomoci vylepšit trávení, krev, tlak, prostě fungování celého těla a našich buněk. Ale - vše má svá pravidla. I používání vody - živé, mrtvé, kohoutkové či minerální.

 

Ani ten pohádkový nešťastník s useknutou hlavu by neobživl, kdyby jej Zlatovláska zbrkle polila nejdříve živou a pak až mrtvou vodou. Má to být naopak a hlavně - zvolna!  

 

Dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English