VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zkrachovalí
2016-04-17, Text: Pavel Maurer

je mi líto, ale dnes budu hovořit o zaniklých restauracích. Tak třeba Kampa Fish - luxusní interiér, skvělý rybí šéfkuchař a úžasná lokace na Klárově poblíž metra Malostranská. A hned naproti známý Vojanův dvůr - bohužel také zející prázdnotou. Jedna restaurace nóbl, druhá s velkou romantickou zahrádkou, čepovaným pivem a tradiční českou kuchyní. Obě zavřené.  

 

Proč to tam neklapalo? Proč neprosperovaly právě tyhle podniky umístěné na tak luxusních trasách? Proč v Pařížské ulici zavřeli mondénní podnik Barock? Ten sem přece patří! Stejně jako vyšší italská gastronomie v La Vitá e Bella za dalším rohem. Všechno už je pryč! Tyhle podniky to z nejrůznějších důvodů nezvládly.

 

A přitom v jejich těsné blízkosti existují již mnoho let jiné restaurace, kde předkrm stojí dvě stovky a hlavní jídlo 300 až 500 korun! Jak to, že tihle fungují a jiní zkrachují, byť do nich byla nainvestována hromada peněz, vařili v nich vynikající šéfkuchaři a interiér byl vymazlený do posledního detailu?

 

Brouzdám kolem těch zalepených dveří a vrtá mi hlavou, jaká je to podivná hra osudu, neumětelství, vysokého nájmu nebo špatně odhadnutého konceptu? Vždyť, kde jinde by gastronomie měla kvést, než na hlavních trasách? Kolem těchto podniků prochází denně až 50.000 hladových turistů! A všichni chtějí něco jíst, posedět si, dát si sklenku a kochat se pohledem na Prahu. Jenže ona tu všude kolem zuří cenová válka. Dáte si pivo za 30 za 50 nebo za stovku? Kde je ta přidaná hodnota? Že sedíte venku? Že vás obsluhují krásné slečny v tílku a kraťasech? A nebo, že tu skvěle vaří? nebo dokonce, že …že jsou dveře ocejchovány nálepkami od všech možných čínsko-americko-francouzských gastronomických průvodců?

 

Ba ne, je to jednoduché - turisté šetří, dávají přednost rychlému občerstvení, nenáročnému designu - a hlavně při svých návštěvách utrácejí spíše za něco jiného než za naši tzv. "vysokou gastronomii"? Oni ji totiž u nás ani neočekávají. A když už se v nějakém podniku zastaví, většinou jim restaurace na těch neatraktivnějších ulicích nabídnou za horentní sumu ty nejpříšernější blafy! Tak se není čemu divit!

 

Dobrou chuť - a prosím vás - i vy se mějte na pozoru a "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English