VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zlatá charita
2014-09-14, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před pár dny mi ve schránce přistála - zlatem orámovaná pozvánka - na charitativní akci spojenou s otevřením jedné nové restaurace. Byl jsem tak zaskočen tímto nesmyslným paradoxem (tedy zlatý papír a charita) neboli jak na sebe za každou cenu upozornit. A já vám to popíšu trochu podrobněji.

 

Představte si, že někdo investuje svůj čas, starosti a velké peníze do vybudování luxusního restaurantu. Když jej postaví, zaplatí zkušeného šéfkuchaře, najme číšníky, nasadí celkem vysoké ceny jídla a pití a pak už jen skromně čeká, až mu se k němu naučí chodit hosté. Jenomže ono to tak snadno nefunguje…

 

A tak se nešťastný provozovatel gastronomického zařízení kreativně zamyslí a rozhodne se, že udělá velkolepý otevírací večírek. Pokusí se přitáhnout pozornost veřejnosti přes nějaký srdceryvný charitativní projekt. A už je zase v kolečku investic a starostí. Musí totiž přesvědčit nějakou známou celebritu, která je tváří charity, aby osobně přišla do restaurace, která ji ovšem ve skutečnosti vůbec nezajímá, ale ona to celebrita udělá, protože jí bylo přislíbeno, že se na její opuštěné děti nebo nemocné důchodce během slavnostního večera určitě vyberou nějaké peníze. Pak musí restauratér objednat nějaký kulturní program, zaplatit muziku, musí připravit reprezentativní občerstvení a možná, že si i najme komunikační agenturu, aby mu našla databázi gastronomických novinářů, známých tváří a důležitých hostů, které je třeba pozvat.

 

Já vím, proč jsem byl pozván a také vím, proč na podobné akce nikdy nepřijdu. Umím si totiž spočítat, že kdyby restauratér ušetřil své peníze za všechny ty dopisy, vizitky, obálky, pozvánky na drahém papíře, potištěném zlatou grafikou a nákladným parciálním lakem, kdyby ušetřil za večírek pro hosty s nekonečně obscénním rautovým stolem - mohl dát ty samé finanční prostředky na charitu - rovnou - a ušetřit si to falešné divadlo.

 

Když se dívám na ty zlatě orámované, luxusní pozvánky na charitivní akci - je smutno. Kolik mohlo být místo toho skvělých stejků, kvalitních kuřat, buchet a nebo šťastných obdarovaných lidí, kteří jsou opravdu v nouzi…

 

Věnovat se správnému konceptu restaurace - to totiž vidím jako hlavní cíl,.. a ne zbytečně mrhat silami a penězi za nesmysly! 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English