VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Znásilněné víno
2015-10-04, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

už jste někdy slyšeli, že víno lze znásilnit jako ženu? No, uznávám že tento příměr je trochu drsný, ale moje kamarádka Jana, která vínu skutečně rozumí, trvá na svém! Některé dobré ročníky prostě nemůžeme jen tak, bez přípravy, rychle a brutálně nalít do sklenky nebo do široké dekantační nádoby a bláhově doufat, že se rychle otevřou našim touhám.  

 

Vše chce svůj čas. Někdy stačí, když červené víno necháme ve sklence "dýchat" 10 až 15 minut a občas s ním lehce zatočíme. Kamarád doktor Prokopec má ve zvyku otevřít láhev už ráno a nechává ji pak bez povšimnutí celý den. U starších ročníků odlije jednu sklenku do "ramen" láhve, aby plocha vína pro oxidaci byla větší a korek položí něžně před ní. Pije se až večer. 

Někteří milovníci vína srkají víno mezi zuby, aby jej rychleji provzdušnili. Mně to tedy připadá dost odporné. Několikrát jsem tenhle trik zkusil - a málem jsem se přitom udusil a víno mi vůbec nechutnalo!

 

Další kamarád, spisovatel a skvělý znalec vína - Hynek Vich mne naučil - netočit sklenkou, hned, když vám nalijí, ale jen zvolna přičichnout a vnímat. Zkusit si v hlavě srovnat, co se děje v našem nose. Pak teprve je třeba víno ve sklence trochu rozhýbat a podruhé nasát to, co nám víno začíná vyprávět. Vnímáme třeba švestky, jahody, rozkvetlou louku, ale také alkohol, přesněji řečeno - ethanol, možná, že ve víně najdeme i slunce, různé bylinky a někdo "s úsměvem" i to zpocené koňské sedlo, nebo jiné animální tóny…Pokud kolem vinohradu vedla frekventovaná silnice, citlivý nos může identifikovat i vůni benzínu. Někdo určité vůně nesnáší, zatímco druhý inhaluje channel číslo 5!

 

Některá vína jsou nejlepší až druhý den a z jiných zůstane jen ovocný prázdný mošt. U starých kousků, je to skoro vždycky loterie. Nedávno jsem otevřel patnáctileté Chateau Margaux, jedno z nejdražších vín na světě a pak jsem s ním zkroušeně podléval španělské ptáčky. Pít se rozhodně nedalo! 

 

Jak jsem řekl na začátku: Víno můžete velebit, hloupě chlemtat, znásilňovat i promyšleně vychutnávat a milovat. Rozhodnutí zůstává na každém z nás…

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte blbě, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English