VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Na zkušenou
2014-10-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jistá mladá česká začínající kuchařka poslala odvážný dopis do jedné z nejslavnějších a nejlepších restaurací na světě. Prý chtěla jít pracovat - zrovna k nim - na zkušenou. Pro odborníky uvádím, že napsala do britské restaurace jménem The Fat Duck (neboli Tustá kachna), kterou vede gastronomický génius - Heston Blumenthal. Podnik patří mezi pět nejlepších restaurací na naší planetě. Pro vaši představu - věhlasný šéfkuchař Blumenthal je v gastronomickém světě přirovnáván třeba k Einsteinovi nebo k vynálezcům žárovky či telefonu. Takže jistě chápete, že dostat se k němu "do party" je stejně jednoduché, jako si koupit letenku na planetu Mars!

 

Pro srovnání - slavný restaurant - Fifteen - Jamieho Olivera - zaměstnává třeba sirotky nebo sociálně slabé. Ale stejně musí makat a musí projít sítem tísícovky nadšených žadatelů.

 

Obvyklým pravidlem je, že stážisté ve slavných podnicích - nedostávají za svou práci zaplaceno! Dostatečnou odměnou jim musí být, že mohou nahlédnout pod pokličku těm nejlepším a nejúspěšnějším mistrům kuchyně! Mohou sledovat jejich um a triky, na vlastní kůži si vyzkouší, co to je - pracovat v restauracích, kde základní degustační menu stojí třeba 7 000 korun na osobu a stůl si zde musíte rezervovat i několik měsíců dopředu. 

 

Být třeba půl roku na stáži v takové špičkové restauraci - to dá mladému kuchaři asi víc zkušeností než 4 roky studia v průměrné kulinární škole. 

 

Ta zmíněná mladá česká kuchařka se nestyděla. Napsala těm nejlepším a oni ji přijali na poměrně bezvýznamnou funkci. Krájela někde v pozadí cibuli. Jenže již druhý musela zaskočit v hlavní kuchyni, kde nečekaně onemocněl jeden kuchtík. No a protože byla šikovná, už ji odtud nepustili. A to je ten zlomový moment!

 

Každý občas mám životní šanci. Jen je třeba - ji - nepropásnout. Za dob našich babiček a také v pohádkách putovali ti odvážnější "do světa na zkušenou". Zabalili si ranec s buchtami a šli cestou necestou. Brali práci za stravu a ubytování - a hlavně se snažili něčemu přiučit. Když se po letech vrátili zpět ze světa - dokázali víc než ostatní a obohatili svou zemi. 

 

Špičkový restaurant - jménem - Tlustá kachna - požaduje od zájemců, kromě profesionality - především entusiasmus pro gastronomii, osobní nasazení a jistý druh posedlosti! Bez toho totiž nikdy nedosáhneme až na úplný vrchol - našich chutí!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, ale ani nepijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English