VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Houby mi na tom záleží
2010-11-25, Text: Pavel Maurer, Foto: Pavel Maurer

"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist."
Albert Einstein

HoubyHoubová sezóna ještě neskončila, nemyslete si! Můj soused Ivan mi ještě včera vyhrožoval, že jde do lesa a je si stoprocentně jist úlovkem hnědých hříbků co ještě rostou pod borovicemi. Pro pořádek musím zdůraznit, že Ivan ví o čem hovoří, jeho žena mne už několikrát okouzlila nečekanými variacemi. Jednou jsem na tomto místě psal o neskutečné držkové polévce z masáků, která by mohla býti snem všech vegetariánů. A nedávno mne opět zasáhla přímo "na komoru", když mi nabídla specialitu, kterou zná každý klasický návštěvník typických českých hospod - matesy. Vyprošťovák, typická hospodská specialitka. Nakládané rybičky v oleji ovšem v podání sousedky Jiřinky jsou - houby. Takže jsem nafasoval něco, co jsem opět nikdy v životě nejedl (jak je ten gastronomický vesmír nekonečný….). Ingredience totožné, typicky matesové: cibule, olej, pepř a nové koření vcelku, bobkový list, vymačkaný citrón. Chuťová fantazie, nečekané oblasti. A tak jsem v houbovém opojení začal vzpomínat. Znovu jsem cítil na jazyku, jak v karlovarském (dle mého názoru) nejlepším podniku - Promenáda, mi vysvětloval pan majitel Pazderka, že v houbové sezóně k němu přicházejí po ránu houbaři a on je platí paušálně, ať najdou či ne. Protože přírodě se pochopitelně nedá poroučet. Když si u něj v té době dáte variace houbových předkrmů - je to báseň - smažené houbové řízečky, na cibulce dušené se smetanou, přírodní na kmíně, případně klasická smaženice. Nikdy nezapomenu na skvělého italského kuchaře-srdcaře pana Bruna, který vaří v Praze již mnoho let a v jeho vyhlášeném, dnes již bohužel "mrtvém" podniku Orso Bruno mi před lety přichystal během pěti minut předkrm z jeho rodné domoviny - nakrájené čerstvé pravé hříbky (porcini), hobliny parmezánu, olivový olej, pepř. Na studeno zamícháno, tečka! Mistrovství světa italské jednoduchosti. Před měsícem pak zážitek z jedné z nejstarších restaurací v Barceloně - 7 Portes (1836) vás okouzlují již při příchodu, kde mají na stylizovaném trávníku nabídku jejich denních houbových úlovků. Okamžitě jsem zachvácen chutí a inspirací. Vždy přece nejdříve jíme očima. Navíc si můžete uvelebit na lavici, kde je přišroubovaná cedulka, že před lety tady seděla třeba Maria Callas. Ale toho se nenajíte - najíte se skvělých pokrmů z čerstvých surovin.

Nedivte se, ale mnoho národů vůbec nehoubaří, nerozumí, bojí se, prakticky nikdy nevezmou houbu do úst, pokud ji nekoupili v obchodě v zavařovačce. Nevěří! Pro mnoho zemí platí nepsaný zákon - nerozumíš, nedotýkej se. Na druhé straně se naopak ochránci přírod obávají, abychom náhodou nevyhladili naši planetu. Britské organizace na ochranu životního prostředí varují, až bych řekl trochu křečovitě, co vše se v lese s houbami má a nemá, stanovují jakási desatera. Vztyčují hrozící prst! Podle listu Guardian (Strážce - jak příznačné jméno pro tento článek…) se jakési skotské lesní policii podařilo zachytit několik houbařů s pytlem 45 kilogramů hub. Následná veřejná diskuze pak řešila, zda lze houby totálně vysbírat v lese, že by se nemělo zapomenout na lesní zvěř, aby na ni něco zůstalo a zda se nemají pokutovat příliš aktivní a nedisciplinovaní houbaři. Trochu na mne padá hrůza z některých doporučení pro houbaře ve Velké Británii:

  • Sbírejte jen kolik sníte
  • Pokud objevíte větší houbové naleziště, seberte jich nanejvýš polovinu
  • Kořeny zanechte pod listím …

Ne, že bych souhlasil s "plantážníky" či s devastací přírody, ale trochu na mne padá děs, zda se mi vůbec chce vstupovat do podobně regulovaného lesa, abych romanticky sbíral divokou plodinu, která z hlediska výživy a gastronomie nemá moc velký přínos pro naše tělo. Roste si klidně v lese podle svého uvážení a tajemných zákonů přírody a houby jí záleží na houbařích. Je chutná, okouzlující a věří, stejně jako já, že houbaření je pro většinu normálních lidí spíše zábavnou procházkou bez velkých ekonomických ambicí. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English