VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Jak chutná UMAMI?
2010-11-11, Text: Pavel Maurer

 Nevím, jestli vám to už někdo řekl, ale běžně je náš jazyk schopen díky svým chuťovým pohárkům rozlišovat 4 základní chutě: sladkou, slanou, hořkou a kyselou. Dlouho se lidstvo domnívalo, že tím je to vyřešeno, už prostě nic jiného není k ochutnání, až američtí vojáci během II. světové války ukořistili v Pacifiku pár japonských konzerv. A bylo to. Ještě nevěděli, proč ty konzervy tak náramně dobře chutnají, mnohem více než americké, netušili, že je to proto, že jídlo v nich připravené většinou obsahuje - tajemnou, neznámou pátou chuť - kterou Japonci již na počátku minulého století nazvali pro nás velmi přitažlivým jménem - UMAMI. Mně to třeba připomíná slovo "mňam" nebo "u mámy" (tam většině lidí vždy dost chutnalo), taky s trochou fantazie by to mohlo být zkomolený výraz pro - umí, mám a tak. Ve skutečnosti tento výraz znamená v řeči "rozsypaného čaje" něco jako chutné, delikatesní, lahodné. Znamená to, že jídlo má kromě všech čtyř základních chutí ještě něco kouzelného navrch - co v nás nezahání pouze hlad, ale vyvolává lehký orgasmus v našich ústech a především neodolatelnou chuť jíst dál a víc. Ďábelský gastronomický vynález znají japonští kuchaři stovky, možná tisíce let. Dle Wikipedie se glutaman sodný, který způsobuje chuť "umami", vyskytuje: "...ve všech živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Je obsažen i v přírodní potravě. Větší koncentrace se nacházejí zejména ve většině hub, dále v některých sýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech. Vysoké koncentrace se nacházejí dnes uměle nacházejí v sojové omáčce a v polévkových kořeních. Výjimečně vysoký obsah má mořská řasa Laminaria japonica, kterou už od 5. stol. používali japonští kuchaři k ochucování pokrmů a která se ve velkém rozsahu pěstuje jak v Japonsku, tak v Číně." A tady máme kousek vysvětlení, proč právě čínská a japonská kuchyně tak ohromě chutná celému světu - hojně používá tzv. glutamánů. Ty dělají dobře naším jazýčkům.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English