VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Kašlu na slevy!
2010-07-15, Text: Pavel Maurer

„Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“
J. D. Rockefeller

Nenávidím slogany typu „Xidl je levný!“, nebo jsem si spletl název podniku? Je to fuk! Když mi někdo dává slevu na ponožky nebo na zájezd do Burgasu, ještě bych tomu rozuměl, ale u jídla a potravin mi naskakuje husí kůže. Jediným argumentem pro snížení ceny jídla je totiž ve většině případů snižující se kvalita jeho poživatelnosti.

Nechci být tak nekompromisní. Určitě existuje i mnoho velmi racionálních důvodů, jako třeba, že někdo v obchodě to přežene s objednávkou sýrů nebo že nečekaně přivezou nové zboží a je třeba uvolnit sklady či že kuchař v dobrém rozmaru uvaří o pár litrů víc guláše, a než aby se vylil do kanálu, raději jej šetrný majitel restaurace prodává pod cenou. Ale stejně — moje podezření mne tak strašlivě hlodá, že raději propásnu „výhodnou koupi“, protože nechci riskovat zkažený žaludek. Myslíte, že jsem nějaký zhýčkaný snob? Myslete si klidně, co chcete! Nenávidím slevy na jídle a nikdo mi to nevymluví.

Říká se, že člověk si pamatuje radost, vůni, chuť, ale definitivně si nikdy nikdo nedokáže zapamatovat bolest. Já osobně si skutečně nepamatuji, jak mne bolel žaludek, když jsem (a celá rodina se mnou) před mnoha lety celou noc zvracel zkažené ryby na Korfu, a když už nebylo co vyhodit z břicha, tak jsme se alespoň dávili. Vzpomínám si, jak některé turisty v Egyptě prohnal pověstný průjem „Faraón“ poté, co se cpali o silvestrovské noci „all inclusive“ vycmrdlými krevetami, špatně umytým salátem, horami salámů a šunky, co se celé odpoledne vyhřívaly designově nakrájené a rozložené na pětatřicetistupňovém žáru afrického slunce, či prostě jen proto, že stláskali vše, co se do nich vešlo. Prostě to bylo v ceně zájezdu. To se zapomenout nedá. O takovou slevu fakt nestojím.

Nejím maso tuňáka
V některých světových metropolích je dnes v módě, že návštěvníci těch lepších restaurantů odmítají jako studený předkrm slavná francouzská tučná játra (foie gras), vyjadřují tím svůj nesouhlas s drastickým vykrmováním hus a kachen, což nepřirozeně urychluje růst zmíněných orgánů a zvířata se tak dle ochránců přírody trápí. Dalším projevem stravovací morálky a chápání globálních souvislostí udržitelného rozvoje je bezesporu to, že hosté odmítají konzumovat skvělé maso tuňáků, protože jsou především ve Středozemním moři takřka před vyhubením. Už jsme je skoro všechny snědli!

Tady bych byl pro okamžitou slevu! Zodpovědný host by měl mít nárok na slevu ve chvíli, kdy si vybere namísto těchto výjimečných delikates jinou potravinu, která není tolik v ohrožení. To má smysl a v tomto případě bych také uvěřil, že důvodem je něco jiného, než že se nám ty mušle do zítřka zkazí – tak šup a srazíme cenu napolovic!

Sleva v gastronomii musí mít důvod spíše filosofický, a ne praktický. Na levného = leklého „kapra v akci“ přece nemůže uvěřit ani hladový pohodný?

Nastříkat a přeleštit
Vždy jsem hodně fandil vietnamským obchůdkům, protože mají otevřeno prakticky nonstop a ovoce i zelenina vypadají stále čerstvě, chutně a je jich dost na výběr. Ve srovnání s mnoha supermarkety se často nemohu ubránit dojmu, že si v nich někdo z personálu jako za starých časů udělal malý předvýběr a na pulty pro běžné zákazníky dodal druhou ligu. Tenhle dojem mně u Vietnamců nikdy nepřišel na mysl, dokud jsem se nedoslechl,že občas používají k vylepšení vzhledu ovoce různé postřiky, glazury, jezdí nakupovat do výprodeje z hypermarketů, přeberou to, trochu přeleští povrchovou úpravu a recyklace jede nanovo. Sleva je zapomenuta, cena je nová.

Ze zlevněného výprodeje vytvořila šikovná pracovitá ruka novou kvalitu! To je taky zajímavý koloběh života. Jídlo ze slevy za plnou cenu! 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English