VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Kuchařka uprchlíka aneb krize pokračuje
2009-02-19, Text: Pavel Maurer, Foto: ARCHIV

SLEVY A KREACE RESTAURATÉRŮ

Měl jsem dnes velmi, velmi smutný rozhovor s velmi, velmi šikovným a prestižním šéfkuchařem, který je Francouz žijící již dlouho v naší zemi a zkušeně vařící velmi, velmi dobrá jídla. Rok 2009 začal tím, že snížil na 50% ceny všechna vína a drasticky zredukoval ceny jídla ve svém velkém, designově přitažlivém podniku. Dnes je dlouhodobě veřejným tajemstvím, že je na prodej anebo na zavření. Není to jen jeho příběh. Restauratéři i hoteliéři si stěžují, že zažili asi nejhorší leden, co pamatují (někteří také říjen, listopad a prosinec ...). Snižují ceny, dělají různé slevy, ti kreativnější připravují švédské stoly, nedělní brunch, netradiční pokrmy či hudbu, tanec, kuchařské výukové programy a různé další vtipné či méně nápadité „přidané hodnoty“. Když se však večer projdete ztemnělou Prahou, nejenže jsou téměř prázdné drahé restauranty, ale teď už i ty „laciné“.

Podívali jste se v poslední době do knihkupectví – sekce „kuchařky“? Je tam tolik knih, že to nejde přečíst za půl života! Snad by se tam dala najít špetka inspirace i pro profesionály? Jamie Oliver prý v rámci svého projektu „Ministry of Food“ začal operativně vydávat úsporné recepty pro dobu fi nanční krize.


I česká klasika může být lehká ...

Další zajímavou knihou jsou určitě Nudle – 30 nejlepších receptů z mezinárodní kuchyně podle šéfkuchaře Tomáše Kaliny z restaurace Noodles (hotel Yasmin), která se proslavila tím, že nepodává žádná jiná jídla než nudle na všechny možné způsoby. Od as? ských, rýžových, pohankových přes špagety, špetzle, udon nudle či nudle s mákem.

 

KUCHYŇSKÉ OBROZENÍ

Propagátorka gastronomie a společenského chování Eva Filipová zase dala dohromady sedm významných kuchařů a spolu připravili přes osmdesát receptů Česká kuchyně v moderním pojetí, kde můžete znovuobjevit telecí sulc s cibulovým salátem nebo dršťkovou buchtu v paprikové pěně. I to nejobyčejnější jídlo se dá totiž připravit s noblesou a recepty našich babiček mohou být v lehké novodobé modifi kaci velmi přitažlivým pokrmem za rozumnou cenu. Neméně zajímavým projektem je již druhé vydání jedinečného průvodce TOP 100 – nejoblíbenějších hospod a restaurací podle Pilsner Urquell Pub Guide 2009. O jejich pořadí letos rozhodlo na Internetu přes sto třicet tisíc spotřebitelů, tedy vzájemně se neznajících návštěvníků, kteří hodnotili nejen kvalitu nejprestižnějšího piva na světě, ale také jídlo, obsluhu a další kategorie. Největší bombou na trhu je pro mne obzvláště v této době útlá knížečka Pohled do hrnce uprchlíka, jejímž zakoupením přispějete částkou 15 Kč do fondu Centra pro otázky migrace. Hlavně se však seznámíte s recepty různých zemí, jež vařily ženy-uprchlice v našich azylových táborech. Žižig galnyš (Čečensko) nebo fazole v rajčatové omáčce (Angola, Ghana), marinovaná makrela (Bělorusko) a mnoho dalších. Vše je velmi prosté, úsporné a vypadá to i chutně. Ne snad, že bych chtěl nabádat k jídlům typu „chlebová pochoutka podle Ivana Mládka“ (sendvič tvoří dva silné chleby, mezi něž si dáte pro zpestření jeden chleba tenký), ale rozhodně si myslím, že nečekaný tvůrčí přístup a využití domácích, zdánlivě obyčejných surovin jsou cestou, jak dál.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English