VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Láska a nenávist
2010-09-23, Text: Pavel Maurer

"Čím více vám lidé věří, tím více si toho od vás koupí."
David Ogilvy
(zakladatel světové proslulé reklamní agentury)

Vybavuje se mi okamžitě spousta situací. Pozitivních i naprosto morbidních. Nemohu jmenovat, ale dostal jsem historicky již mnoho dopisů od lidí, kteří jsou hluboce přesvědčeni, že je v restauraci chtěli otrávit chcíplou rybou, že jim naservírovali tři dny starý chleba k zakousnutí nebo polili salát žluklým dresingem. Třeba historky mé kamarádky z Mongolska, která pracuje příležitostně v lacinějších restauracích jako pomocná síla poslední kategorie, jsou děsivé, nechutné a bohužel už je nikdy nevymažu z hlavy. Nemohu prostě v mozku napsat "delete" nebo "erase" na informace o tom, že si tahle paní dá za 12 hodin práce denně k jídlu maximálně rajče, protože ostatní je jí odporné, že na vlastní náklady odnese domů hadry na uklízení a vypere je ve vlastní pračce, aby se neštítila je uchopit do ruky. Že kuchař utírá slizkou podlahu stejnou útěrkou jako hrnce na guláš a do toho občas utrousí trochu popela z doutnající cigarety. I v takový podnicích občas jíme aniž bychom tušili jak vypadá zázemí.

Je zde však, díky bohu, také líc té mince, co ji utrácíme za své gastronomické zážitky a nebo jen za to, že se někde trochu slušně najíme. Jsou podniky, které vás nechávají nahlédnout do otevřených kuchyní, kde vidíte tým kuchařů přímo v akci, kde jim můžete nahlížet bez potíží "pod pokličku" a kde vás nemůže nic překvapit. 

Co mě vlastně v restauraci uklidňuje? Rozhodně je to stabilní personál. Když přijdu do podniku po roce a potkám stejného číšníka, je mi jako bych se vrátil na prázdniny k babičce. Obsluhující personál sice nevaří, ale má 80% podíl na mé náladě, dokáže zásadním způsobem ovlivnit výběr mého jídla, vína, dezertu. Pokud ovšem nedoporučí pokrm, kterého se chce ten den už zbavit. Tenhle trik mu nemůže dlouhodobě fungovat. Lidi si to řeknou a já si to pamatuji a prásknu to na něj ostatním kamarádům. Okouzlující je, když se trefí do mého ještě neujasněného chuťového rozpoložení. Klasická scéna z Hrabalovy novely Obsluhoval jsem anglického krále (též stejnojmenný  film J. Menzela), kdy se zkušený číšník sází s mladým, že uhádne, co si který host objedná. A nikdy se pochopitelně nemýlí. To je krásná a nejen vyfabulovaná situace. Číšník vám navrhne varianty, směruje vaši objednávku a je si jistý výkonem kuchyně. Zato jistě zaslouží nejméně desetiprocentní odměnu ve všech slušných zemích! Naopak personál nabízející to nejdražší a nebo, aby už se jídlo ze včerejška konečně prodalo - ten je špatný a jeho vítězství jen krátkodobé. Vždy mne okouzlí obsluha, která nabídne evidetně levnější variantu pokrmu či vína a doplní ji věrohodným příběhem: "Máme dnes čerstvé telecí, víno bych doporučil domácí, odpovídá ceně a vašemu jídlu...."

Nenávidím restaurace, kde nemohu najít světlo na WC, kde mají na stolech umělé květiny a kde mi páchne oblečení po jídle tak intenzivně, že si musím okamžitě dát vše do pračky. Vadí mi hlasitá hudba, blbá hudba, rádio bez názoru nebo Mozart v místech kde platí spíše džíny a triko a Buona Vista Social Club. Nesnáším velké oblohy ze salátů, mrkve, fazolí a nevím čeho, hlavně, že to k sobě nepatří a že zabírá místo na talíři (a nebo zakrývá to, co tam je vlastně omylem). Mám rád, když kuchař občas vystrčí hlavu a zajde mezi hosty, že vidím obličej člověka, který se ten den stará o jednu z nejpodstatnějších věcí v mém životě - o jídlo. Jsem  už téměř alergický na personál, který vám ři objednávce u stolu, řekne, že se musí zeptat, zda mají vařené brambory jen tak a zda ryba je chlazená a zda guláš je hovězí. To mi trochu připomíná zubaře, který zvažuje zda vám vytrthne přední zub nebo stoličku a pro jistotu se skočí zeptat do cukrárny v ulici.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English