VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Loučení se zimou
2010-03-11, Text: Pavel Maurer, Foto: A je to

V Novém Boru je součástí restaurace sklářská dílna. Pozorovat mistry skláře při jídle je unikátním zážitkem.Před rokem mi kamarádi přivezli jako dárek z italských Dolomitů jejich nejoblíbenější sjezdovkový doping – bombardino. Vaječný „liqouere“ plný cukru, vajec, alkoholu, mléka, rumu a aromatizovaných barviv. Teprve letos o víkendu jsem spolu s nimi dostal odvahu jej konečně slavnostně otevřít a málem nás nápor sladkých kalorií zabil. To se fakt nedá pít doma v teple, ale jedině na vysokých kopcích, kde je člověk vylyžovaný, unavený, trochu zmrzlý a potřebuje rychle „nakopnout“ druhý motor. Pak je to docela fajn.

Naopak na našich sněžných kopcích najdete tzv. šumbardino, což je jihočeská varianta bombardina. V některých podnicích se míchá z vaječného koňaku, rumu, šlehačky a kakaa. Samozřejmě víc rumu. Vždyť u nás je přece dosti chladno, že? Tím jsme se rozloučili s odcházející zimou – a teď jaké jsou restaurační novinky?

Tam to žije
V pískovcových slojích u Mladé Boleslavi vyhloubili jeskynní restauraci, kde je též umělé jezírko, takže si můžete před obědem trochu zaplavat.

V Praze poblíž parku Grébovka nedávno otevřeli nějací Mexičané podnik, kde je každý večer totálně narváno a vře to tam. Viděl jsem jen fotky, co mi odtamtud poslal kamarád, americký expatriot, a asi nelhal. Nejpřitažlivějším faktem na celé historce ovšem je – že ti Mexikáni dělají obyčejnou a velmi prostou kuchyni rolníků, a navíc velmi těžce se domluví jakýmkoli jiným jazykem než tím mateřským. O to víc je tam prý sranda.

V Novém Boru je zase restaurace, která mne sice moc neokouzluje kreativitou jídelního lístku, zato má něco naprosto unikátního. Její součástí je nádherná sklářská dílna, kde můžete pozorovat při jídle provoz, případně si po domluvě také něco sami vyrobit či vyfouknout. To je okouzlující moment, zábava pro děti i dospělé, propojení gastronomie a umění našich významných sklářů. Stoly s výhledem do sklárny doporučuji dopředu rezervovat.

Návraty
Šéfkuchař Bruno se po letech vrátil na místo činu, tedy do Karlína, odkud jej bohužel v roce 2002 vyplavila zničující stoletá voda. Jeho slavný podnik, jediný, který získal od italského prezidenta prestižní ocenění „Domácí typická italská kuchyně v zahraničí“, naleznete tam, kde býval před potopou. Orso od té doby malinko přibral, prošel pár jiných gastronomických štací, jeho úsměv a mistrovství se rozšířily.

Škoda že podobný návrat se nekoná u libanonského proslulého podniku Pasha na Klárově, který také zasáhla velká voda. Již nikdy neobnovil tradici úchvatných předkrmů ve stylu mezze. Bůh (tedy Alláh) ví? Třeba ještě není všem dnům konec ...

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English