VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Made in Loštice
2010-09-30, Text: Pavel Maurer

"Jak může někdo vládnout zemi, která má 246 druhů sýrů?"
Charles de Gaulle
(O Francii)

Koupil jsem si svou oblíbenou pochutinu, doma jsem rychle našel prázdnou zavařovací sklenici, lehce syreček pokapal pivem, nasypal kmín a hermeticky uzavřel, aby nenačichla celá lednice a nebyly řeči, že tu smrdím. Jelikož jsem strávil velkou část svého dětství v Olomouci, moc dobře vím, že náš světově nejproslulejší sýr pochází nikoli z hanácké metropole, ale z nedalekého městečka - Loštic. 

Náš nejrespektovanější sýrový specialista Ladislav Likler mi potvrdil, že Pravé olomoucké tvarůžky mají něco, co nemá žádný jiný sýr. To je bezpochyby veledůležitá zpráva pro ženy, které sledují svůj dietní program: tvarůžky mají nulový (!) obsah tuku. Tvarůžek je odtučněný měkký, pod mazem zrající sýr z netučného tvarohu. Má zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni a povrch se zlatožlutým mazem. Tradice výroby 600 let. Pravé olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem a jejich pravost a původ je uznáván celým sýrařským světem. "Tvarůžkové království" má dokonce i svou vlastní vlajku, erb, pravidelné každoroční slavnosti. Boj o získání Chráněného zeměpisného označení EU sváděli výrobci "voňavé" pochoutky několik let především s našimi sousedy v Německu a Rakousku. Mimochodem si vzpomínám, že jsem byl asi před sedmi lety lyžovat na hranicích Švýcarska a Francie a v supermarketu bylo k mání spousta "domácích reblochonů, chamembertů a též místních tvarůžků..." Připadalo mi, že jsou na pohled typické - ty naše, ale byly definitivně jejich. Je to prostě boj o originalitu původního místa a speciálního charakteru. A my jsme do tohoto boje o naše jedinečné produkty vstoupili v době, kdy spousta karet již byla rozdána. S obdivem pozoruji gastronomickou mapu, kterou před lety vydal National Geographic. Parmigiano Reggiano, Balsamico di Modena (nikdo jiný nesmí prodávat v kulaté láhvi než oni. Takže všechny ostatní tvary skla jsou pro vás informací, že se nejedná o původního výrobce).  Což ovšem neznamená, že není typický italský karamelizovaný ocet výtečný i v jiném provedení. Edam v Holandsku, koňak z francouzského Cognacu, Champagne...či andaluský Jerez - město, které dalo jméno oblíbenému pití anglické královny-matky: Sherry. I my toho máme pořád dost - Štramberské uši, Krkonošské kyselo, cmunda... Jde jen o to bojovat. Například Pražská šunka je treminus technicus, který respektují všechny země. Hořické trubičky, Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky - ti už též získaly ochranu EU. Zaplať Bůh, že jsme něco uhájili! Málokdo na světě také ví, že většina pivních ležáků označených na etiketě mezinárodním slovem Pils - znamená jméno našeho pivního národní stříbra z Plzně. Stejně tak slavné americké pivo "Bud" (Budweiser) moc dobře tuší, že ne náhodu souvisí s místopisným názvem budějovického Budvaru. Ale rozhodně to nehodlají přiznat a bojují již několik desítek let o teritoriální "pravdu". My však víme své. A my, se svoji nejvyšší spotřebou piva na hlavu o tom skutečně musíme něco znát.

Mimochodem, pivo a dobře naložený Olomoucký tvarůžek, toť úžasná kulinářská kombinace . A navíc, zdravá. Nulový tuk + bylinková převařená voda. Co chcete nabídnout víc pro fit život?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English