VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Česká stračena
2013-04-17, Text: Pavel Maurer
   Pavel Maurer - špagety

Před chvilkou jsem snědl vařenou veverku, kousek kližky z České stračeny, pak dušenou šunku z přeštického prasátka a nakonec sýr z držovické farmy. Na dobré zažití jsem vše zalil bio-hruškovicí z Moravy.
 
Vše bylo vysoce delikatesní - o tom vůbec nepochybujte! Mimochodem - veverka - je odborný název malé části hovězího. Nebojte se, nejsem takový ignorant, že bych jedl i takové krásné křehké zvířátko. Já však chci vyzdvihnout jiný aspekt mého kulinářského zážitku - a tím je důraz podniku na původní místní suroviny. Lokální ingredience, to je trend dnešní doby ve světě a u těch osvícených restauratérů - i u nás. Mnoho chytrých kuchařů si dnes "přidělává více práce" a vyjíždí do našich luk a pastvin hledat své včelaře, své houbaře či malé farmáře. Ti  pro ně produkují v přírodních a humánních podmínkách vlastní jehněčí, volně běhající kuřata, které za svůj život dokonce i vidí jak vypadá slunce a obloha a nebo domácí ekologické bylinky. Od nich pak pro své restaurace odebírají suroviny s jasným životopisem, curriculum vitea, a hrdě se na jídelním lístku pyšní, že mají řepu z "Dobrozemě", sumce z vlastního rybníka či nevykastrovaného divočáka. Tyto informace mají pro mne cenu zlata - a věřte, že i pro vás. To, že má kuchař svého farmáře v Beskydech namísto toho, aby vozil novozélandské jehněčí přes půl planety, to znamená nejen, že přímo kontroluje a ovlivňuje kvalitu produktů, ale též veledůležitý fakt - že je to všechno lacinější! Méně drancujeme jiné světy, šetříme naftu, rozbité silnice, milióny kamionů, které převážejí o pětihaléř levnější vajíčka ze Slovenska do Čech a zase zpátky, podporujeme vlastní ekonomiku a navíc - je to kvalitní! Co si ještě přát? Ať si tuhle myšlenku hodí na pánev co nejvíce dalších kreativních kuchařů!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English