VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Chleba
2017-04-12, Text: Pavel Maurer

Vyhazujete chleba? Myslím konkrétně ten, co nestačíte sníst dokud je měkký. Starší chleba totiž ve většině domácností končí v odpadkovém koši. Fakt je, že každý chléb vydrží jinak. Některé supermarketové chleby, co si je kupujeme ještě teplé, tak vzápětí “zkolabují” ve špajzce už druhý den! Okamžitě chytnou nějakou plíseň nebo jsou brzy na hranici poživatelnosti. Guma! Drolí se! Nevoní, tvrdnou! Já tady teď nehodlám psát o těch nejhorších podobách chleba, které, bohužel, náš trh také produkuje! O chlebu, který není kvalitní, neví co je to kvásek, je vyroben z nějakých tragických směsí a pofiderní mouky a ani bych se nedivil, že do něj občas - v rámci trestuhodné recyklace - nějaký gastronomický ďábel přihodí trochu rozemletého starého chleba co se neprodal. Já chci mluvit o chlebu dobrém. A mám hned několik rad k tomuto chlebíčku kvalitnímu, který jsme se naučili kupovat podle jeho jména a výrobce - a věříme, že je chutný a kvalitní. Bohužel, i toho někdy koupíme víc než potřebujeme a tak nám lehce ztvrdne či okorá. Můj děda i táta na to měli několik nádherných receptů. Táta prostě ze staršího chleba dělal topinky na sádle, rozhobloval na ně stroužek česneku a navrch nasypal míchaná vejce s pažitkou: Delikatesa první třídy! A chleba v koši neskončil! Děda, můj šetrný a zodpovědný děda, zase každé ráno snídal starý chléb tak, že mu babi uvařila meltu nebo bílou kávu a on si do velkého hrnku - minimálně půllitrového - nakrájel kousky lehce okoralého chleba a nabíral si je lžící - hned jak do sebe nasákly to domácí kafe. Všechno s chutí spořádal. Pamatuji si, že mi dal občas ochutnat - a bylo to fantastické! Dnes by děda nejspíš dostal metál za návod jak neplýtvat potravinami!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English