VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Chuť da Vinci
2019-01-16, Text: Pavel Maurer

Chuť da Vinci

Včera začala v 91 restauracích z celé naší republiky nejprestižnější lednovo-únorová food atrakce - jubilejní desátý Grand Restaurant Festival. Inspirací pro šéfkuchaře se stal jeden z největších velikánů malířství, vynálezectví, vědy, hudby, architektury - Leonardo da Vinci (letos 500 let od úmrtí). Většina z nás ví, že namaloval nejslavnější obraz na světě Monu Lisu, nebo Poslední večeři, možná také víte, že vynalezl ponorku, vrtačku, kulomet, helikoptéru, skafandr nebo tank. Ovšem málokdo již tuší, že Leonardo byl též velmi kreativním organizátorem a režisérem slavnostní, festivalů a kulinářských tabulí na dvorech tehdejších italských či francouzských velmožů. A protože si práci uměl usnadnit, vymyslel třeba první automatický rožeň na otáčení masa na základě ohřívaného vzduchu. Je to nejstarší historický doklad o použití vrtule, jako lopatkové turbíny. Když se přiložilo do ohně, lopatky se otáčely rychleji a maso na rožni se nepřipalovalo, při menším ohni zase méně teplý vzduch otáčel rožněm pomaleji. Snadný pohon a zdarma, že? Pak také Leonardovi “vadilo”, že si tehdejší VIP uvazovali u židlí živé králíčky, aby si o jejich jemné kožíšky mohli utírat ruce mastné od pečeně. Nejspíš proto zavedl první látkové ubrousky a současně pro ně hned i zkonstruoval malou sušičku. Jídelníček mistra da Vinciho byl ale docela prostý a mnozí historikové se domnívají, že většinu života se stravoval jako vegetarián. Bůh ví? Náš zimní festival každopádně nabízí širokou škálu delikates všeho druhu připomínajících italskou, renesanční či přímo Leonardovu kuchyni.
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Až budou obsluhovat roboti, bude vhodné je na chvíli vypnout.
Anonym
Top
English