VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Gastronomické prázdniny
2019-07-03, Text: Pavel Maurer


Chystáte se letos do zahraničí nebo dáváte přednost domácímu prostředí? Kolem nás je všude tolik krásných a zajímavých míst, že je to vlastně jedno, kam si zajedete. Já bych vám ovšem chtěl připomenout, že při poznávání nových krajů, ať už se chystáte do Bibione, Bordeaux či do Blatnice, tak že nesmíte zapomenout ochutnat, co tam mají dobrého, zvláštního pro danou lokalitu. Pokud neotestujete místní specialitku, nenapijete se jejich vína, piva nebo čerstvě vymačkané ovocné šťávy nebo dokonce ani nenavštívíte typickou restauraci, vinárnu či hospůdku, tak z mého pohledu, jako byste tam nikdy nebyli! Pro mne jste turista skákající jen po jedné noze. Nemám nic proti pořádné svačině na cestu, ale pevně věřím, že doba transportování vlastních zásob “lovečáku”, játrové paštiky, kolínek a vepřového ve vlastní šťávě - už skončila. Kulinární zážitek totiž není jen o zahnání hladu, ale místní gastronomie je velmi významnou součástí kultury každého regionu. Na Valašsku musím ochutnat valašské frgály, v Třeboni kapří hranolky a na Jadranu pljeskavicu nebo ti odvážnější i grilovanou chobotnici! Já vím, že to nejde každý den, ale místní kuchyně nejvíce vyhovuje tamnímu podnebí, zvyklostem, ale i ingrediencím a surovinám. No, a kdyby vám náhodou něco úplně nesedlo, rozhodně je třeba mít s sebou na cesty naše staré dobré “černé uhlí” nebo jiné dezinfekční medikamenty. Experimentovat v jídle je sice trochu riskantní, ale současně jedna z nejzábavnějších věcí na světě. Věřte mi!
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English