VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Jezte pro Amatrice!
2016-08-31, Text: Pavel Maurer

Včera jsem se svým synem snědl v Pizza Nuova špagety s proslulou omáčkou all'Amatriciana. Byly vynikající, ale ještě více nás oba těšilo, že jsme tak mohli přispět z každé porce 60 korun na malebné italské město Amatrice, jež dalo této pochutině jméno a které bylo před několika dny zničeno zemětřesením. Osvícení restauratéři se všude na světě okamžitě rozhodli věnovat z každé prodané porce s omáčkou - amatriciana - 2 Eura na zdevastované město, které vždy holdovalo skvělé gastronomii. Italské ristoranty, pizzerie či tratorie najdete téměř na celé naší planetě a tak jsem zkusil chvíli počítat: V Praze je hlášeno více něž 350 italských restaurací, v celé republice jich bude minimálně jednou tolik, takže asi 700. V Evropě je nejméně 50.000 podniků vařících italskou kuchyni. Když každý prodá asi 50 porcí těstovin nebo pizzy all'Amatriciana denně, zisk je asi 150 miliónů Euro měsíčně. Tedy přibližně 4 miliardami českých korun by mohli jen evropští restauratéři spolu s námi všemi přispět za pouhý měsíc na pomoc kulinárnímu městu Amatrice. Za to už se dá něco postavit! Když jsem viděl ty smutné záběry, to nebyly žádné honosné vily, ale starobylé domečky jako z karet. Pokud by se "obměkčily" také italské podniky na celém světě (a to se už děje!), kterých je neméně 350 - 400.000 (jen v USA jich statistika uvádí přes 100.000), pak by to bylo už tolik peněz, že městečko a možná i ostatní postižené vsi by se daly kompletně obnovit jen díky výbornému jídlu a dobré vůli restauratérů. To není špatná myšlenka. Původní recept na omáčku je jednoduchý - rajčata, slanina, ovčí sýr pecorino, pepř. Stačí tak málo, že?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English