VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Kuchařky
2017-12-06, Text: Pavel Maurer

Vánoce se blíží a na pultech knihkupectví se vrší pyramidy nových kuchařských knih - bestsellerů dnešní doby. Dozvíte se v nich v podstatě všechno: Hipsterské delikatesy, jak se najíst a zhubnout současně, nejlepší snídaně na světě, jak jednoduše připravit kuře nebo hustou - ultrazdravou kaši. Všechny mají své místo a každý kupující musí vědět přesně co chce. Mne zaujaly tři kuchařky, kterými již pár měsíců listuji. Čínská léčitelka Dr. Guo Li, před jejíž ordinací v holešovickém činžáku sedí na schodech každý den fronty pacientů, vydala publikaci “Čínské metody oddálení stáří a upevnění zdraví”. Vlastně to ani není klasická kuchařka, jen v poslední kapitole je seznam potravin, kterým tato zázračná lékařka přikládá mimořádný význam a k tomu přihodila pár rad a receptů. Dalším výjimečným zjevem na trhu je pro mne Petr Klíma, který mnoho let tiše vařil v Anglii a nyní už pár dalších roků čaruje v Dejvicích vegetariánské pokrmy nevídané chuti. Skromně a nenápadně vznikla jeho “Zeleninová kuchařka” (z farmy přímo na váš stůl), kterou si šéfkuchař skutečně nevycucal z prstu jako mnoho jiných “rychlokvašených autorů”, ale poctivě si vše odvařil a otestoval na nás, co k němu rádi chodíme na oběd. Třetí, unikátní koncept, je počin plodné autorky Evy Filipové, která ozvláštnila svou knihu “Jezte chytře” spoluprací s proslulým psychiatrem a výtečným tenistou prof. Jiřím Rabochem. Pohled světoznámého odborníka na deprese, poruchy paměti, sexuální potíže v souvislosti s našimi stravovacími návyky je pro mne úžasným a velmi potřebným vkladem do té kupy kuchařských publikací, co se na nás valí ze všech stran!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English