VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Pivo
2017-06-21, Text: Pavel Maurer

Odborníkem na pivo je v naší republice prakticky každý. “Všichni” víme lépe jak se čepuje, jak má být plná sklenice, hutná pěna a co je to, když má pivo říz! Nicméně, dovolte mi, abych i pro ty nejvíce zasvěcené pivaře připomněl pár základních pravidel. Za prvé: Pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí piva a když je navíc krémová a hutná, je to úplná delikatesa. Za druhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Ovšem současně je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak - jakoby omylem - dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo samotné! Za třetí: V typickém českém hostinci má mít návštěvník možnost objednat své pivo jako - hladinku, šnyt, na dvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět! Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě, jestli má říz! Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché  formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6-8 stupňů, tedy lidově řečeno - "sedmý schod". Přechlazené nebo teplé pivo - ne! Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány - to snad ani nemusím zmiňovat. Nečisté trubky jsou ostudou každého výčepního! No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: "Sládek pivo vaří - a hostinský pivo dělá"! Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu naši vynikající převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci! Ať slouží!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English