VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Ropucha a červ
2018-03-14, Text: Pavel Maurer

“Jedlé je to, co je dobré k jídlu a blahodárné při trávení. Například jako je červ dobrý pro ropuchu, ropucha pro hada, had pro prase, prase pro člověka a nakonec člověk pro červa." Tenhle chytlavý bonmot patří americkému novináři Ambrose Bierceovi. Už nevím, při jaké příležitosti jej vyslovil, ale rozhodně platí stále! Pokaždé, když si vzpomenu na toho červa, napadne mě - čím se to vlastně celý život cpeme my? Máme to v hlavě aspoň trochu srovnané a víme co jíme? Jsme tak zodpovědní jako zvířata a necháváme se unášet pouze zákony přírody? Myslím, že moc ne. Civilizace, skleníkové zemědělství, genetické modifikace, farmovaná fauna i flora, umělé líhně a hlavně globální dostupnost prakticky všeho nám podstrkuje v zimě maliny a borůvky, zvěřinu v jakémkoli ročním období a ústřicožrouti už vůbec nerespektují to staré dobré pravidlo, že je mají konzumovat pouze v měsících, kde najdeme ve francouzském kalendáři písmeno “r” (začínáme Septembre a končíme v dubnu (Avril). Jsme tak rozmazlení, že už si vůbec nedokážeme představit, že by nebyly celoročně k mání banány, čerstvé bylinky a mražené ryby, jejichž lovná sezóna již dávno skončila. Chceme jíst “furt” a v jakoukoli denní či noční hodinu. Střídmost se nenosí a to, bohužel, ani v těchto dnech, kdy se před Velikonocemi nabízí tradičně zachovat trochu střídmosti.
Mimochodem, když vidím titulek svého sloupku, něco mi říká, že žabím stehýnkům neholdují jen hadi, že? A červi? Ty jsou přece přirozenou stravou stovek milionů lidí v mnoha asijských zemích. Takže, kdo nakonec sní koho? Kdo ví?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English