VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Taste Waste
2016-05-18, Text: Pavel Maurer

Zero Waste znamená "nulový odpad" nebo také žádné plýtvání. Nedávno jsem měl unikátní možnost ochutnat dvanáctichodové menu. Jeho součástí byly ingredience z takzvaných odpadních surovin, které jsou povětšinou na okraji zájmu nás všech! Jen si poslechněte - jak prapodivně to zní! Jedl jsem třeba: Maso z jehněčích kostí s košťálem z kapusty! Pak jsem si liboval nad - hruškovou žemlovkou z tvrdého pečiva s pěnou z černého piva, potom - filet z candáta, zázvorovo-česnekovou krustu a k tomu mačkané bramborové slupky! Máte ještě chuť? Tak já budu klidně pokračovat, protože tuhle jedinečnou večeři připravili tři kuchařské superhvězdy: Francouz, který vlastní restauraci s michelinskou hvězdou, Ind, který vařil v prestižních švýcarských podnicích a Čech, který je šéfkuchařem ve vyhledávaném pražském podniku. Tihle tři borci připravili také: Omáčku z humřích skořápek, jogurtový cheesecake s okrojky ovoce, polévku z kuřecích a rybích kostí, koláčky z odřezků zeleniny a jelítko s jablečnými odkrojky. Co vám budu povídat? Vše neuvěřitelně chutné, kreativní a navíc šetrné k planetě. Já netvrdím, že máme za každou cenu recyklovat plesnivý chleba a cpát si do břicha prošlé buřty. Ale jen se snažím připomenout, že spousta docela dobrých surovin končí v koši, protože je neumíme zpracovat a nebo nám v tom brání naše pohodlnost a lenost. Netrpíme hladem a proto občas plýtváme! Ochutnal jsem to, co bývá běžně promrháno. Všichni zkušení kuchaři totiž dokážou spoustu těchto zdánlivě "odpadních" kousků smysluplně zpracovat - a to tak, že vynikajícím a chutným způsobem. Stačí jen chtít!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English