VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
HN - Proč ne?!: Na večeři s Martinou Navrátilovou
2008-08-20, Text: Pavel Maurer, Foto: Václav KASTNER

navratilova Přes třicet let hraju rekreačně a rád tenis, ale nikdy jsem nechtěl, aby si se mnou nejúspěšnější tenistka všech dob Martina NAVRÁTILOVÁ zahrála třeba jen jeden game. Mnohem víc si cením, že jsme spolu před deseti lety na Manhattanu snídali nejdražší míchaná vajíčka v mém životě, že jsem v její přítomnosti ve Verbier poprvé ochutnal horký švýcarský raclette a že mi sdělila pár vlastních receptů.

Informace pro ty, kteří (stejně jako já) nečtou poslední stránku deníků a při sledování televize chodí na toaletu, hned jak začne sportovní zpravodajství: Martina Navrátilová získala v historii ženského tenisu nejvíce titulů z Wimbledonu a v grandslamových turnajích.

Je největší hráčkou singlu, double a mixu, která kdy žila na této planetě, řekla o ní před dvěma lety neméně slavná Billie Jean Kingová. Navrátilová je skutečná megastar, její tvář a charakteristický hlas znají prakticky všude na světě, lidé na ni mávají v Keni i v Číně. Přitom se chová skromně, nikdy nevysloví zbytečnou větu, říká věci přímo, stejně jako celý život šla bez zaváhání po servisu rovnou na síť. Ostatně charakter člověka prý vyjde najevo nejvíce při sportu.

Od svého mládí, kdy emigrovala do USA, patřila mezi tenisovou elitu, ale uvnitř této malé elitní skupiny měla navíc výjimečné postavení nejen díky svým úspěchům, ale pro svou povahu. Byla také první mezi tenistkami, která měla odvahu se veřejně přihlásit ke své sexuální orientaci.

Pražskou restauraci PastaCaffé Tonino Lamborghini ve Vězeňské ulici jsem pro naši lehkou večeři vybíral s tím, že Navrátilová je převážně vegetariánka. Podnik sídlí v budově, jež je součástí Španělské synagogy, takže zpracování jídla podléhá určitým pravidlům. Na jídelním lístku poznáte, že zde příliš neholdují masu, objevuje se pouze v určitých úpravách a navíc jen některé druhy. Jí se tu však skvěle! Proslýchá se dokonce, že místní rabín čas od času prověřuje, zda chod populárního restaurantu nijak nenarušuje pravidla židovské obce spravující zdejší území. Už v osm ráno se tu scházejí obyvatelé Starého Města a s oblibou si zde dávají schůzky romantičtěji naladění byznysmeni.

Martina Navrátilová si objednala rybízový džus, domácí těstoviny s ostřejší omáčkou all’arrabbiata a klasický dezert – domácí tiramisu. Pochvalovala si, že těstoviny jsou Al dente (tedy na skus). Převařené těstoviny byly bohužel k jídlu na všech turnajích, protože nikdy nebylo jasné, kdo kdy přijde jíst. Vůbec se snažím teď dohánět to, co jsem si musela kvůli sportu celý život zakazovat, říká slavná tenistka.

Vedle tenisu patří jídlo mezi její nejoblíbenější činnosti. Já vlastně nejvíce ze všeho mluvím o tenise a o jídle, protože mě to nejvíc baví, přiznává se smíchem jen pár hodin poté, co přiletěla z Londýna, kde exkluzivně komentovala Wimbledon pro televizní stanici Tennis Channel. O jídle však nejen ráda mluví, ale sama také s oblibou vaří – někdy zkouší maminčin malinový koláč, ale její nejmilejší jídla si může každý přečíst v knize Stoprocentně svěží (Shape Your Self), která je u nás všude k dostání. Jde o její osobní rady, jak změnit svůj životní styl a jak se udržet ve skvělé kondici.

Pavel Maurer, Martina Navrátilová A co chuťová paměť člověka, který od svých sedmnácti let neustále cestuje po všech kontinentech, spí pokaždé v jiném hotelu? Vůní mi připomíná českou kuchyni nejvíce kmín. Jinak samozřejmě když jsem přijela a máma mi udělala svou neodolatelnou kachnu, knedlík a zelí, tak se na chvíli zhroutila moje vegetariánská pravidla, přiznává. Nejraději bych ale maso nejedla vůbec, jenže když aktivně sportujete, maso občas musíte mít. Jinak u nás kolem Řevnic rostou houby, které miluji, takže kdykoli jsem zde, chodím sbírat. A mám ráda i ovocné knedlíky nebo štrůdl.

Navrátilové se dostalo té výsady, že za svůj život potkala bezpočet zajímavých osobností. Často se jí vrací několik velmi osobních setkání s hollywoodskou herečkou Katherine Hepburnovou, držitelkou čtyř Oscarů – mimo jiné za film Hádej, kdo přijde na večeři. Když jí poprvé volala s přáním k narozeninám, hereččina reakce byla okamžitá: No, konečně jste se, Martino, ozvala! Tenistka si ráda vzpomene na její četné rady do života: Nezáleží na tom, co v životě začneš, ale co dokončíš; Piš si poznámky, deník zážitků; Denně svému dítěti alespoň jednu věc odmítni. A stejně tak si připomíná i motto své nedávno zesnulé matky Jany: Když chceš něco hned udělat, udělej to hned, nebo už to nikdy nestihneš!

Po večeři si dala ještě minerálku, ale nakonec přece jen neodolala a upila mi ze sklenky trochu chianti. Nedojedené těstoviny a zbytek tiramisu požádala zabalit s sebou. Dojím to večer v Řevnicích, říká žena s perfektní postavou a kondicí. Znamená to, že jí opravdu chutnalo a také že nezměnila své zvyky. Nerada čímkoli plýtvá: časem, jídlem, energií. Co může, to recykluje. Různé nadace, ochranářské spolky nepodporuje jen naoko, ale skutečně se snaží žít úsporně, protože tak jí to připadá přirozené a správné.

 

MELANZANE ALLA PARMIGIANA Předkrm

MELANZANE ALLA PARMIGIANA (pro 4 osoby)

200 g lilku, 100 g dozrálých rajčat, 200 g sýra Mozzarella, 400 g rajčat San Marzano, 80 g olivového oleje, 50 g sýra Parmigiano Reggiano, sůl, plochá petrželka na ozdobu

Čerstvý lilek nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vyplakat. Poté jej upečte na olivovém oleji spolu s plátky osolených čerstvých rajčat. Rajčata San Marzano rozmačkejte, přes cedník přilijte k opečenému lilku s rajčaty a celé prohřejte, aby tomatová chuť nasákla do lilku. Pokládejte ve vrstvách do pekáče v tomto pořadí: pečený lilek, rajčata, mozzarella a opět pečený lilek. Vše zasypejte strouhaným sýrem Parmigiano Reggiano a dejte asi na 6 minut gratinovat do trouby rozehřáté na 180 °C. Když je mozzarella správně prohřátá, začíná se roztékat a parmazán na povrchu bublá. Celé postavte na talíř. Do pánvičky se zbylými rozmačkanými rajčaty přidejte špetku parmazánu. Prohřejte a přelijte jimi lilek na talíři.

 

PASTA ALL’ARRABBIATA Hlavní jídlo

PASTA ALL’ARRABBIATA (pro 4 osoby)

1000 g uvařených těstovin, 80 g olivového oleje, 10 g chilli papričky, 1000 g rajčátek San Marzano, 10 g lístků čerstvé bazalky, 200 g sýra Parmigiano Reggiano

Těstoviny vařte al dente, tj. asi 5 minut ve vroucí osolené vodě. Na rozpálenou pánev dejte olivový olej, najemno nakrájenou chilli papričku a velmi lehce osmahněte. Přidejte rajčata San Marzano propasírovaná přes hrubý cedník. Zvyšte plamen a provařte. Nakonec přidejte natrhané lístky bazalky. Do horké omáčky na pánvi nastrouhejte sýr Parmigiano Reggiano, přidejte čerstvě uvařené těstoviny a vše promíchejte.

 

TIRAMISU Dezert

TIRAMISU (pro 4 osoby)

60 g žloutků, 70 g piškotů, 225 g mascarpone, 50 g cukru, 50 g bílku, 10 g kakaa, 10 g vína Marsala, káva espresso

žloutky oddělte od bílků, do každého přidejte 1/3 cukru krupice a vyšlehejte. Do silného espressa přidejte zbylý cukr a nechte vychladnout. Do vyšlehaných žloutků postupně přidávejte sýr mascarpone a smíchejte dohromady tak, aby vznikl jemný krém bez hrudek. Opatrně přimíchejte vyšlehaný sníh a jemně vymíchejte do hladkého krému. Italské piškoty namočte v oslazené kávě a vyložte jimi dno formy. Pokapejte vínem Marsala, přikryjte krémem, který pomocí karty rozetřete rovnoměrně po celé ploše. Nechte dvě hodiny v lednici vychladit a tiramisu je hotové. Před rozkrájením na porce jej důkladně posypejte hořkým kakaem.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English