VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Nabídka Dejvického náměstíčka
2009-04-02, Text: Pavel Maurer, Foto: Veronika Hádková

Puškinovo náměstí je jedno z nejmenších a nejmalebnějších v Praze 6. V čem je však pro mne nejpřitažlivější? Nečekaná gastronomická rozmanitost! Nevěřili byste, kolik unikátností tu můžete ochutnat! Na miniaturní ploše se tu střetává tolik mezinárodních kultur, a hlavně surovin, delikates a ingrediencí, že když sedím pod kaštany u dětského pískoviště a zavřu na chvíli oči, mám pocit, že jsem v Central Parku a každou chvíli si mohu odskočit do China Townu, Little Italy nebo Korea Housu!

DÁLNÝ VÝCHOD

Na jednom rohu je turecký řezník, maso-uzeniny Barakat; sámoška plná orientálních specialit, cizrny, chili papriček nakládaných v pětilitrovkách a různých omáček pro mě naprosto neznámého původu a určení. Mají prý i famózní jehněčí. Jedno z mála českých zákoutí Puškinova náměstí („Famózní“ je teď velmi populární slovo mezi pražskými intoši, tak se činím, abych také používal trendy terminologii.) Naproti přes park za rohem je prodejna japonských surovin od rýžových nudlí, sušených mořských řas, nevídaných sladkostí až po japonské všechno. Na dalším rohu vládne azbuka. Obchod má vývěsní štít „Kalinka“, hovoří se tu rusky, když přijdete včas, zakousnete si ještě teplé pirohy plněné masem, zelím či na sladko. Občas též vážený kaviár za velmi slušnou cenu, za sklem na vás zírají rybí oči sušených či uzených jeseterů a tresek. Kdybyste chtěli italské salámy, klobásky s ušlechtilou plísní, sýry, těstoviny a dobré víno a přitom si trochu poklábosit: „Buon giorno, ciao a grazie,“ máte hned dvě možnosti: Cantina Etrusco, patřící k designovému Café Orange (bývalá prodejna zeleniny), kde skvěle vaří pan Krofta, anebo za rohem Puškiňáku zbrusu nové „Little Italy“ lahůdkářství provozované majitelem sousedního vyhlášeného podniku Da Emanuel, kde prostírají na talíři pohádku v podání majitele pocházejícího z ostrova Elba, pana Emanuela. Zeleninové království převzali vždy čerství a prakticky permanentně otevření Vietnamci na obou koncích náměstí. Zajímavé, že si vzájemně nekonkurují na tak malé ploše. Nevěříte? Přesvědčte se!

NA JIH V BAČKORÁCH

Tím to ale nekončí: když přejdete ulici od Italů (v bačkorách tam dojdete) – jste rovnou v lahůdkářství Greek Society, kam jezdím pravidelně s výrazem absťáku ve tváři pro tzatziki, tučné jogurty a nakládané obří fazole v tomatu či pečené papriky v oleji plněné ovčím sýrem fetou. Ty zase patří k restaurantu Kavala, kde tohle vše můžete mít jako předlohu k vynikající řecké kuchyni. Tedy to je kulturní mišmaš na pár čtverečních metrech. Málem bych zapomněl: Libanonci za dalším rohem nabízejí orientální zboží v plechovce i čerstvé. A kde jsou Češi? Konečně přichází hospoda Na Urale, kde čepují české pivo (když zapomenu na to, že patří do vlastnictví South African Brewery a amerického Milleru), a pak pekárna Lichtenberg, jejíž jméno nezní zrovna moc česky, mají ale výrobu přímo ve dvoře, pečou skvělé vanilkové rohlíčky, mazance (to teď bude zase aktuální!), slané dalamánky, žitný chléb i „šumavu“, takže jsme nakonec zase doma. Zaplať Bůh (nebo snad Alláh?) za tu rozmanitost. Hlavu mám však jako věrtel!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English