VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Nebylo by Bio?
2010-08-12, Text: Pavel Maurer

„Po delší době se může ukázat, že jídlo z konzervy je smrtelnější zbraň než kulomet.“ *
George Orwell (1903–1950)

Právě jsem s chutí spořádal Bio Hořické trubičky a jsem z toho úplně trop. Na obalu dokonce píší, že je to „ruční práce“. Ale co? A co je vlastně bio? Kakao z Jižní Ameriky? Kdo ví? Můžu tomu věřit? Mám zaplatit víc, abych měl pocit, že žiji zdravěji?

Ano, já toužím po bioživotě, byť se mi někteří kamarádi trochu pošklebují, a také mne vyděsil skandál z luxusní biorestaurace v Londýně, nabízeli všechno „eko“, dokonce i na WC biotoaletní papír. Poté, kdy se podnik stal hitem nejbohatších biosnobů, se provalilo, že majitelka nakupovala zaručená biokuřata v laciných supermarketech a od necertifikovaných soukromých subdodavatelů. Zákazníkům však účtovala závratné bioceny! Takže pozor! Moje nedůvěřivost mi nedá, abych se nepodělil o pár drobností.

Detektor biopravdy
Sledujte bedlivě označení produktů a jejich složení. Zmíněná lokální delikatesa – trubičky – obsahuje: Kakaovou náplň BIO 78 procent (ztužený rostlinný tuk, cukr třtinový, sušené mléko, kakao sedm procent), oplatku BIO (pšeničná mouka, sušené mléko, rostlinný olej, cukr třtinový, sušené žloutky). Aby výrobce získal certifikát „BIO“, musel splnil požadavek, že minimálně 95 procent obsahu (surovin) výrobku pochází z ekologického zemědělství. Jsem uklidněn, chutnaly znamenitě, i text je v pořádku. Pojďme však ještě více do detailu, ať víme, co jíme.

Skvělým detektorem biopravdy je třeba nástroj vyvinutý agenturou Green marketing – „Cenový BIOmonitor“. Komplexně mapuje sortiment a ceny biopotravin ve všech maloobchodních řetězcích v České republice. Tom Václavík, zakladatel agentury, jenž pro rozvoj našeho biosvěta udělal spoustu užitečné práce, k mým obavám dodává: „Když se zákazník rozhodne pro koupi bioproduktu, potřebuje si být jist, že dostává přesně to, za co zaplatil. Ekologické logo a systém označování představují mechanismus, který to zaručuje. Takové zboží bylo vyrobeno zcela v souladu s Nařízením EU o ekologickém zemědělství nebo v případě dovozu podle rovnocenných nebo stejně přísných pravidel.“

Samotná výroba a uvádění bioproduktů s logy BIO na trh EU se řídí přísným procesem certifikace. Konvenční zemědělci musejí nejprve podstoupit minimálně dvouleté přechodné období a teprve poté mohou začít na trhu nabízet své zemědělské výrobky jako ekologické. Pokud si přejí pěstovat zároveň konvenční i ekologické produkty, musejí tyto činnosti v průběhu každé fáze výroby jasně oddělit. Zemědělci jsou pravidelně kontrolováni. „Žádné z výrazů jako ekologický, bio, eko atd., včetně výrazů použitých v ochranných známkách, ani postupy při označování nebo propagování, které by mohly uvést spotřebitele nebo uživatele v omyl tím, že by naznačovaly, že produkt nebo jeho složky splňují požadavky tohoto nařízení, nesmějí být použity pro konvenční produkty.“

Na co si dát pozor?
Jak se poznají podvodníci, kteří zneužívají „bioboomu“? Podle Toma Václavíka je příkladem zavádějícího použití slova „bio“, zavánějícím až porušením zákona o ekologickém zemědělství, Bobík Probio, vyráběný společností Bohušovická mlékárna. „Jednak používá slovo ,bio‘ v názvu potraviny přesto, že se nejedná o certifikovanou biopotravinu, jednak v popisu výrobku používá taková slova (organický) a spojení, která mají navodit pocit, že se jedná o ekologický výrobek.“

Jsem uklidněn, už vím, jak na to. Jdu si koupit svetr s kapucou, barveno borůvkami, materiál: 100% konopí a triko ze 100% biobavlny barvené jílem.


* Jde o citát z The Road to Wigan Pier, kde Orwell tvrdil, že první světová válka by se bývala nemohla konat bez vynálezu konzervy. Orwell obvinil tehdejší konzervárenský průmysl z toho, že škodí zdraví Angličanů …

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English