VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Nenechme se blanšírovat!
2009-10-15, Text: Pavel Maurer, Foto: profimedia.cz

Tuna tataki – takže speciálně upravený tuňák „Že bych se na to nevykašlal – vůbec nevím, co to znamená!“ postěžoval si upřímně kamarád Mirek, gurmán, který sjezdil svět jako málokdo a pracuje třicet let v gastronomii. Objednal si telecí tataki v mirinu a sójové omáčce a já zase mléčné jehňátko z Pyrenejí s kohoutími hřebínky. Já jsem tedy zhruba věděl, co mohu očekávat, ale tento zběhlý muž, jehož firma k nám navíc importuje ryby, sýry a maso z celého světa, byl z tajemných názvů na jídelním lístku v jedné pražské restauraci trochu vedle. Fakt netušil, co mu nakonec přistane na talíři. Kuchaři si někdy rádi hrají se slovíčky a místo omáčka píší velouté, nepřekládají foie gras, byť jsou to jen tučná husí nebo kachní játra, ovšem po francouzsku upravená. Bůh ví, že bych chtěl někomu sahat do svědomí, souhlasím, že některé speciální gastronomické výrazy jsou nepřeložitelné a že zvláště exotické kuchyně, neobvyklé ryby a mořské plody nutně musejí pracovat s krajovými názvy, čeština pro ně nemá ekvivalenty.

Přesto mě často v jídelním lístku zaskočí „exotičnost jídla za každou cenu“. Že by měl neobvyklý a většině hostů neznámý název pokrmu vliv na tvorbu cen? Takže místo rajčata za pětku jsou tomaty za dvacet? Osso buco je prostě jen maso (telecí noha) s kostí uprostřed a morkem a hotovo! Pokud někdo chce nezbytně připomenout, že je to typický pokrm italský, přesněji z oblasti kolem  Milána, tak ať dodá doplňující a srozumitelné informace v našem jazyce! A tataki? Neprozradím. Dnes už se stačí podívat na Internet, že? Ovšem v restauraci bych někdy ocenil malé vysvětlující doplnění v lístku, protože je mnoho hostů, kteří se prostě stydí zeptat, aby nevypadali jako burani! A já se jim často nedivím. Proč by to však měli vědět? Já taky úplně přesně nevím, co je třeba ingot! Karburátor jsem viděl před dvaceti osmi lety, když jsem se pokoušel poprvé a naposled otevřít kapotu auta a něco tam vlastnoručně opravit. Každý obor má právo na svá tajemství, ale neměl by nás obtěžovat a ponižovat. Já milerád někomu vysvětlím (pokud to náhodou budu vědět, kterou vidličku ze šesti příborů na stole uchopit nejdříve a do čeho by si člověk neměl sypat parmazán. Ať mi ale v servisu, proboha, nezkoušejí vysvětlit, proč něco píská vzadu v autě v pravotočivých zatáčkách. Ať to nepíská a hotovo! Příčina mě nezajímá. Nebaví mě motory, ale jídlo.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English