VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Nesmírně sladká závist
2009-10-08, Text: Pavel Maurer, Foto: Archív restaurace La Dégustation
Ukázka chodu z degustačního menu známé pražské restaurace – čerstvě vyuzený telecí jazyk, křenový knedlíček, nakládané cibulky a hráškové pyré ... kdo by odolal?Určitě znáte ten pocit, když vám přinesou v restauraci jídlo a vy se v té chvíli nenápadně podíváte, co přistálo za dobrotu vašemu spolustolovníkovi – a tiše závidíte. „Proč jsem si to, kruci, neobjednal já?“ spíláte si v duchu a máte ukrutnou chuť bodnout vidličkou do protějšího talíře alespoň pro jedno sousto na ochutnávku. Moje lety prověřená rada zní jednoduše: Vůbec se neupejpejte. On totiž ten, kdo sedí proti vám, prožívá většinou úplně stejné vnitřní gastronomické drama a moc rád by zkusil jídlo, jež máte na talíři vy.
Normálně protrhněte bariéru nesmyslných konvencí – a byť obědváte s váženým klientem, neznámou dámou či kolegou z práce, nabídněte jim upřímně, že si vzájemně ochutnáte kousek za kousek. Věřte, že to většinou klapne. Mnoho restaurací už tohle dilema vyřešilo profesionálně tzv. degustačním menu, které je čím dál víc oblíbeno a žádáno. Dáte si prostě místo jednoho jídla a polévky třeba šest až osm malých chodů a zkusíte si od každého něco! V jedné pražské restauraci nabízejí těchto miniaturních porciček – chodů – v rámci večeře dokonce čtrnáct (dlouhé jméno podniku ne náhodou začíná La Dégustation). Mnoho světových kuchyní problém vzájemných ochutnávek vyřešilo již v pradávných časech. Třeba typické arabské předkrmy mezze: spousta mističek na stole, každý si může kouskem pečené placky nabírat cizrnu, hummus, šlehané jikry, kořeněné kousky masa. U nás jsou k vidění lepší čínské restaurace, jež mají uprostřed stolu ještě další malý otáčivý kulatý stoleček a na něm servírují pekingské kačeny, kuřata s ananasem, smažené nudle, dršťky nakládané v chilli a spoustu dalších dobrot (většinou na přihřívaných nádobách) a každý stolovník si přitočí stůl k sobě a vybere podle chuti. Má svou misku rýže a do ní si přimíchává všechno, co nabízí kulatý stůl. 

Japonské suši a sašimi jsou opět jedna velká variabilní ochutnávka, kde je každé sousto docela jiné. Některé podniky, v jejichž názvu se objevuje slovo kaitan, tuto degustaci navíc vylepšují nekonečným pohyblivým pásem, který prochází kolem stolů v celé restauraci a vy jen sedíte, a jak kolem vás jídla na pásu pomalu projíždějí, berete si, na co máte chuť. Většinou to bývá za jednotnou cenu. Jez, co zmůžeš! Nebojte se, ochutnáte hodně a neproděláte. I oni mají dobře spočítáno, že jim všechno nesníte. Švédský stůl, který známe především jako formu hotelových snídaní, je však v severních zemích populární i jako běžná forma stolování: herinky nakládané v kopru, rostbíf, uzený losos, sýry, vejce na všechny způsoby, prostě, co hrdlo ráčí. Nemáte komu závidět. V tom je ta finta. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English