VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Noční můra školní jídelna?
2010-03-25, Text: Pavel Maurer, Foto: isifa.com

I ve škole mohou děti jíst zdravě a pestře. Jen chtít.Dnes večer jsem doma narychlo, leč s chutí uvařil Kačence a Abíkovi ze třetí třídy jejich oblíbené jídlo – těstoviny s tomaty. Přesněji, byly to penne rigate, ty kratší, šikmo sekané trubičky, co koupíte v každém obchodě, zalil jsem je omáčkou obsahující rajčátka, bazalku, česnek, olivový olej, chilli papričky a bylinnou směs všeobjímajícího názvu Marinara, kterou jsem si v létě koupil v jednom malém přístavu na ostrově Ischia. Nakonec jsem vše zasypal čerstvě strouhaným parmezánem a za patnáct minut bylo to „mistrovství světa“ na stole. Jídlo v těch malých dětských tělíčkách zmizelo, jako by držela ve škole nejméně tři dny hladovku.

Jamie Oliver pohořel
Školní jídelny mi stále vrtají hlavou ... Kolik skvělých jídel, jako třeba plíčky na smetaně, rajská polévka nebo škubánky s mákem, jsou dodnes noční můrou pro většinu mé generace. Byly tak hnusné a nechutné, že je nešlo ani deset vteřin čichat! A dnes? Kdo vám takovou dobrotu udělá? Přece ti nejlepší šéfkuchaři! Před pár lety se o to v Británii pokusil jeden z nejslavnějších kuchařů na světě, Jamie Oliver. Několik dílů jeho televizního programu se odehrálo ve školní jídelně, kde se snažil přesvědčit místní konzervativně naladěné kuchařky a žáky školy, že je možné jíst lépe, chutněji a zdravěji. Ukazoval dětem, jak se z rozšlehaných kuřecích kůží dělá tzv. junk food do hamburgrů, nutil kuchařky, aby v rámci finančních limitů využívaly levnější, ale kaloricky hodnotné potraviny, aby omezily prefabrikované rybí prsty, hranolky a kečup. Varoval před obezitou mladistvých. „Co jíme, ovlivňuje zásadně naši náladu, chování, zdraví, růst, schopnost se koncentrovat ... prostě vše, co potřebujeme nejen pro fungování ve škole, ale vůbec v životě,“ říká božský šéfkuchař.

V těch pár dílech, co jsem viděl, se mu však moc nedařilo, byť se snažil ze všech sil. Uvařil dvě opravdu kvalitní jídla z dobrých surovin, ale v konkurenci se zaběhlými zvyklostmi si žáci stejně nakonec bez zaváhání vybrali tradiční hranolky a další kraviny, protože už jsou na ně zvyklí a chutná jim to. Jamieho kvalitní špenátové rolky a mozzarellu s rajčaty a čerstvou bazalkou snědli až poté, co už byla nabídka nekvalitních potravin do posledního kousku pryč.

Radek Šubrt uspěl
O to milejší je zpráva, že u nás se významný šéfkuchař Radek Šubrt se svým týmem osobně zabývá vařením pro vybrané školní jídelny. Prý to funguje, žáci oceňují výraznou změnu školního jídelního lístku a pan Šubrt dokazuje svou prací, že je možné maximálně vytěžovat suroviny, ozvláštňovat nudná opakující se meníčka a vyhýbat se předpřipraveným hluboce zmraženým „taképotravinám“. Ukazuje v praxi, že nakupování zdánlivě laciných dopředu vyrobených, očištěných, vykostěných, předvařených a jen lehce (třeba mikrovlnně) dodělaných jídel není ve finále vždy tak levné, jak se zprvu zdá. Naopak.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English