VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nové trendy v gastronomii
2017-03-18, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

"Máte lidi?"… tahle otázka v minulosti znamenala mezi restauratéry, jestli mají hosty? Dnes to znamená, jestli mají dostatek personálu. A odpověď zní skoro vždycky - nemáme! To je tedy smutek. Jelikož jsem už na podobné téma hovořil v radiu několikrát, a stejně se nic nezměnilo, přejdu na jiné aktuality: Víte jaké jsou žhavé gastronomické trendy pro tento rok?

 

1.TRANSPARENTNOST – Zákazník chce přesně vědět z čeho je jídlo, které konzumuje, jakými procesy prošly všechny suroviny a odkud pocházejí?

2.TISKÁRNA NA JÍDLO - rozjíždí se móda naprogramovaných mašinek, které z bůhvíčeho tisknou skutečné pokrmy ve 3D. Já jsem zatím nic neochutnal, a přiznám se, že na to ani moc nespěchám!

 

3.NÁKUPY ON-LINE – letos nákupy potravin po internetu, objednávky dovozu jídla domů zažívají absolutní vrchol

 

5. "REINKARNACE“ SUROVIN – Znovu se začínají užívat „zapomenuté“ suroviny. Ale to se děje každý rok - jednou je to quinoa a pak zase lišejník..

 

6.MÁLO ZNÁMĚ KUCHYNĚ – Lidé jsou čím dál odvážnější a zvídavější, proto na trh pronikají kuchyně africké, filipínské či peruánské

 

7.SPOLEČNÁ MENU – Gastronauti rádi ochutnávají mezi sebou, stolování je společenskou záležitostí a zároveň je zajímá ochutnat toho co nejvíce – trendem je tedy objednávat více pokrmů po malých porcích a podělit se o ně

 

8.VŠE JE K JÍDLU – Již se nezpracovávají pouze exkluzivní ingredience, ale kuchaři jsou kreativní, vracejí se k tradicím, zkouší nové suroviny, i ty zdánlivě „nepoužitelné“, jídlo z bývalých odpadních surovin je žádané

 

Nová móda: „single tables“!

Dokonce i v jihoevropských zemích jako je např. Španělsko, Itálie či Řecko se stále častěji v restauracích objevují rezervace pro 1 osobu. Jaké jsou k tomu důvody? Práce, spěch, koncentrace a možná také úbytek sociálního sdílení. A co vy? Už jste někdy jedli v restauraci sami? Já ano a bez telefonu je to skvělé, ale bez partnera přece jen někdy trochu nuda...

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English