VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: O nejstarší restauraci na světě: Tragické jídlo za nestoudné ceny
2014-01-05, Text: Pavel Maurer
Tak jsem zase jednou naletěl na leták! Tedy, abych byl zcela přesný, navštívil jsem několik doporučených restaurací ve španělském hlavním městě Madridu. Ve většině případů jsem zažil zklamání. A to zdůrazňuji, že patřím k milovníkům gastronomie Pyrenejského poloostrova.

Jenže o tom, co jsem před několika dny ochutnal, vám musím vyprávět. Jako vždy jsem se na cestu připravil jako zodpovědný gastronaut a pečlivě si prostudoval, kde budu jíst. Ve zkratce musím vysvětlit, že všechny restaurace, u nichž jsem si nejméně měsíc dopředu rezervoval stůl, byly načichlé turismem, ledabylostí a jejich výkony se vzdalovaly obvyklé španělské pohostinnosti a poměrně vysoké kvalitě surovin.

Vždyť každý z nás, kdo někdy ochutnal typické tapas, ví, že ke španělské kuchyni patří malé degustační talířky s česnekovou mrkví, sušenou šunkou jamón, smaženými krevetkami nebo treskou v remuládě a desítkami dalších jednohubek. V tom se prakticky nedá udělat chyba.

Největším zklamáním byla starobylá restaurace Botín, kterou vám doporučí všechny nejprestižnější průvodce Madridem. Byla založena v roce 1725 a podle Guinnessovy knihy rekordů je považována za nejstarší restauraci na naší planetě. Přiznám se, že jsem nečekal žádné kulinářské mistrovství světa. Byl jsem připraven i na to, že půjde především o turistickou atrakci.

Realita předčila mé nejchmurnější představy. Jídlo bylo tragické, ceny nestoudné a obsluhující personál třeštil oči na zmatené Číňany, Rusy a Němce, aby z nich vytlačil co nejvyšší dýško.

Byť jsem byl v doprovodu španělsky mluvících přátel, nebylo nám to nic platné. Podnik se nesnažil připravit kvalitně ani nakládané papričky v oleji. Když jsem pak drze nakoukl do kuchyně s otevřenou pecí, dostal jsem konečnou ránu do vazu. Kuchař, který zde pekl mléčná selátka, tedy tradiční recept, se na mě usmíval šikmýma thajskýma očima. Tradice a typická španělská kvalita se vším všudy!

Jsem upřímný, protože vydávám už 18 let průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích v naší republice. A pokud kritizuji jiné průvodce po gastronomii, tak si nalévám kyselé víno do vlastního hnízda. Ale je třeba být upřímný a používat instinkty.

Průvodce, hitparády, internetové vyhledávače, žebříčky a tabulky jsou důležitým orientačním vodítkem, i když nemusí mít vždy stoprocentní pravdu. Věřte hlavně vlastnímu názoru a svým pěti nebo, v případě žen, šesti smyslům. Ty vás nakonec nikdy nezklamou.  

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English