VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Obchodníkův oběd
2009-05-14, Text: Pavel Maurer, Foto: PROFIMEDIA.CZ

Co je vlastně ten „business lunch“? To je oběd pro obchodníky, nebo oběd, kde se dělají kšefty? Nebo oběd, kde vlastně vůbec nezáleží na tom, co jíme, hlavně to musí být hodně nóbl a hodně drahé, aby se při tom udělal dobrý byznys? Nebo je to jenom taková rychlovka, kde pouze potřebujeme s někým mluvit, a abychom jej přinutili věnovat našim zájmům jeho drahocenný čas, tak trochu jej uplatíme, že za něj zatáhneme nějaký dobrý oběd, a mezi sousty z něj vytáhneme důležité informace? On nám informace nechce vyloženě prodávat, tak drahé zase nejsou, nebo je celkem charakterní, ale na druhé straně nemá moc důvodů s námi strávit svůj čas a jen tak si povídat mimo úřední hodiny, že? Jíst se však naštěstí musí, a tak kdejaký státní nebo fi remní úředník či podnikatel rád vymění slaboduchou závodku za oběd za tisícovku, kde se zdarma napapá (stejně měl v poledne hlad) a jako odměnu tomu platícímu řekne pár informací, které jsou pro jeho „business“ pravděpodobně důležité nebo těžce dostupné. Komicky se tomu v marketingových školeních říkává „win-win“ strategie. Oba účastníci business lunche mají pocit, že dosáhli svého uspokojení: jeden se zdarma dobře najedl a druhý získal prakticky „za babku“ informaci.

Business se nejlépe dělá v poledne a u stolu

Žaludeční vředy? No, já tedy business lunch moc nemusím, i když přiznávám, že jej také občas absolvuji. Snažím se přitom, seč mohu, abychom tu pracovní část měli rychle za sebou hned při aperitivu, anebo to nechávám až na dezert. Hlavní jídlo narušovat obchodem? To nesnáším! Pražské restauranty Kogo patří mezi elitní jednotku Business lunch, tam opravdu potkáte každého, kdo v byznysu něco znamená, nebo by aspoň chtěl! Ve slavném restaurantu V zátiší vám dokonce již mnoho let garantují, že tříchodové business menu vám přistane v superkvalitě na stole do 45 nebo 60 minut. Když to restaurace nedo drží, nemusíte platit účet! Čas je pro business lunch nesmírně důležitý faktor. Dvakrát v životě jsem zažil potupu, že důležitý byznysmen či politik se zvedl a odešel v polovině oběda, který byl nad jeho časové možnosti. Bez požitku zhltnout drahou delikatesu, udělat byznys – a pryč! I takto někteří vysocí manažeři bohužel pojímají business lunch. Zapamatujme si pár důležitých informací: business lunch je vždy jen v pracovní době, když jste ten, kdo jej vyvolal, přij ďte včas, zvažte výběr podniku podle tématu hovoru, hodně „za větrem“, v tichosti, nebo aby bylo naopak rušno a narváno? Vypněte si mobil, anebo jej naopak pořád zvedejte, pokud chcete vypadat jako nepostradatelný pitomec. Zvolte podnik, jenž není příliš laciný, abyste neurazili hosta, ale zase ne moc okázalý, pak si o vás totiž řeknou, že si žij ete nad poměry! Když všechno nedojíte, business lunch asi není nejvhodnější chvíle, abyste si zbytky nechali zabalit na doma pro psa. A nakonec, když nebudete moci najít termín s někým důležitým na busi ness lunch, pozvěte jej na pracovní snídani.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English