VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Ochutnal jsem smaženého švába.
2014-02-22, Text: Pavel Maurer
Hmyz se vkrádá na naše talíře pomalu jako nějaký plíživý přízrak. Sem tam se objeví nenápadná zprávička, že vyhlášená pařížská restaurace servíruje moučné červy smažené na másle.

Pak jsem zaslechl, že vojáci zahraničních jednotek měli v poušti cvičení, jak přežít v extrémních podmínkách bez obvyklého proviantu. Vzrušený reportér popisuje, že s odporem kousají do škorpiónů a k uhašení žízně pijí krev z čerstvě ulovené kobry.

Jeden kuchař z Brna je neustále zván na gastronomické festivaly, protože se dlouhodobě kulinárně orientuje na larvy, moučné červy, střevlíky, cvrčky, šváby a jiné broučky. To dnes frčí. Je to trend doby a obávám se, že i hudba budoucnosti.

Řekněme si to na rovinu. Představte si, kolik taková obyčejná kravka sežere trávy, píce, sena, kolik vypije vody, vyloučí ze sebe bioplynu, kolik stojí ustájení, jatka, bourání, případně vyzrávání jejího masa. Kolik energie, peněz a lidských sil je investováno do jednoho bifteku na našem talíři?

A teď si představte, že místo kravského stáda se staráte o stádo cvrčků. Jak nepatrné je proti tomu vaše úsilí, abyste vypěstovali stejné množství bílkovin a proteinů, železa, hořčíku, zinku a dalších látek potřebných pro náš organizmus.

Hmyz je podle Organizace pro zemědělství a výživu OSN mimořádně efektivní během přeměny krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu hmyzího masa jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa až osm kilogramů krmiva. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit i odpadem.

Ze studijních důvodů jsem včera slupnul smaženého švába a ani mě nepadlo, že navíc obsahuje důležité antibakteriální látky. Škoda jen, že trochu zalézá mezi zuby a není tak šťavnatý jako smažený řízeček nebo vepřové výpečky se špenátem. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English