VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Pachuť
2009-05-21, Text: Pavel Maurer, Foto: TV Nova

Dával jsem si zrovna mírně nasládlý rybí salát (vzpomínky na socialistické dětství) ve slavných lahůdkách Jan Paukert na Národní třídě (a k tomu ryzlink ze Žernosek, abych to trochu přebil), když na mne vyskočila z Blesku ležícího na vedlejším stole další televizní Cooking Show. Titulky odpovídaly druhu média: „Z postele k plotně! takovou kariéru zažívá herečka a modelka Markéta Hrubešová.“ Nepřipadá mi vhodné s plnou pusou rybího salátu vysvětlovat erotické důvody bulvárního titulku, spíše mi bylo líto, že kromě toho, že herečka je a vždy byla krásná, tak vedle ní na fotografi i skromně stojí šéfkuchař restaurace Le Papillon – pan Radek Šubrt, který vařit fakt umí, je to respektovaný mistr svého oboru a zasloužil by si úctu a alespoň kdyby si novináři dali trošku práce a jmenovali jej. Protože ve vší úctě k sympatické herečce – on je na obrázku ten, který je opravdovým profesionálem v oboru! U nás se evidentně ještě stále budou prodávat hlavně kuchařky, jež „napsala“ Jiřina Bohdalová, Petr Novotný, Martin Zounar (snad se k tomu nechystá žádný z našich slavných Václavů).

Herečka Markéta Hrubešová se před televizními kamerami učí vařit od šéfkuchaře Radka Šubrta

Svět už částečně pochopil, že kuchařky má psát Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Julia Childová a další, kteří se stali hvězdami ne kvůli tomu, že umějí hrát nebo zpívat, ale již prostě jsou „jen“ umělci a mistři vaření! Jak je to prosté, že? A jak je to zároveň sprosté, že všemocný trh vede v knihkupeckém pultu nenápadně naši ruku směrem ke známému obličeji raději než k neznámému profesionálovi. Já si nestýskám, tak to asi vždy bude, ale je mou povinností se naštvat a konečně je i mým dlouhodobým cílem pomáhat zazářit kuchařským géniům, aby se nakonec stalo, že herci a zpěváci budou poctěni nejen tím, že jim uvaří někdo z českých top šéfkuchařů, ale že se s nimi dokonce i nechá vyfotografovat. Ne oni s ním — ale ten velký „chef“ s těmi hvězdami! Když totiž herec zkazí scénu, dá se to vystřihnout nebo přetočit, na divadle to samozřejmě bolí, nicméně, dá se to nějak přežít nebo kamufl ovat, ale pozor, když to zvorá kuchař, tak blinkáte, máte průjem, salmonelu, choleru a kdejakou p. chřipku! Tak na kom tedy víc záleží? Buďme k sobě aspoň chvíli upřímní. Dáte přednost falešnému tónu na koncertu Deep Purple, nebo když vás bude po večeři v luxusní restauraci (ta dnes stojí mimochodem víc než vstupenka na koncert) bolet dva dny břicho? Tak co?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English