VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Pojďte vařit!
2010-07-22, Text: Pavel Maurer

Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.
Anthelme Brillat-Savarin
Francouzský Shakespeare gastronomie

Často dostávám otázku, proč lidi u nás v poslední době tak ohromně zajímá gastronomie. Je toho plno – a nejen u nás: Stali jsme se náruživými diváky televizních kuchařských exhibic, muži okouzlují své protějšky nejen vlastní svalovinou, ale také tím, že dokáží vlastnoručně uklohnit suši, mezi překvapivé dárky k narozeninám se hned vedle vděčného bungee jumpingu zařadily oblíbené kuchařské rychlokursy pořádané více či méně známějšími hvězdami v bílých čepicích a rondonech se jmenovkou. Hvězdy jako Jamie Oliver, Férran Adria, Zdeněk Pohlreich či Emanuele Ridi jsou nám najednou blízké jako Sean Connery či Angelina Jolie.

Exotické restaurace už nejsou takovou zvláštností a ingredience nejprapodivnějších druhů a názvů nakoupíte buď přímo v domorodých obchodech, nebo i v mnoha prozřetelných supermarketech. Lidé, a to nejen u nás, berou jídlo a pití jako součást svého životního stylu a snaží se užívat toho, co jim nikdy nikdo nevezme.

„Neumím vařit – a co má být?“ si může dovolit roztomile tvrdit snad už jen Eva Herzigová na titulu jednoho slavného inzerátu na spodní prádlo značky Wonderbra. Modelka je okouzlující, laškovná a ví moc dobře, že oplývá jinými přednostmi, které se snaží zakrýt podprsenka zmíněné firmy.

Bez konzerv
Cestování do světa gastronomie zapadá dokonale. Mnozí z nás už definitivně zanechali doma játrové paštiky a hovězí ve vlastní šťávě, neb pochopili, že poznávání jiné země probíhá i tak, že zkusíme jíst v Řecku pravé tzatziki a v Chorvatsku dalmatský brodet, i když to něco stojí. Ostatně vstupenka do katedrály pokryje slušný lokální předkrm, sklenku vína, často i celé menu ... Těžko odolat, když Řekové, Italové, Francouzi, Indové či obyvatelé bývalé Jugoslávie nabízejí ve svých restaurantech nádherné kulinářské návraty do jejich vlasti. Obohaceni dalším smyslovým zážitkem si pak na dovolenou rádi doma zavzpomínáme.

Kulinářské kursy
Kuchařské kursy jsou fenoménem, který s „objevem“ dobrého jídla úzce souvisí. Toužíme nahlédnout pod pokličku cizích pokrmů. Jenom stále váhám, co je tím pravým důvodem nebývalého zájmu veřejnosti naučit se vařit pod odborným dohledem? Prahneme po něčem novém? Využíváme trendu, že mnohé hotely nabízejí kromě bazénu, tenisového kurtu, sauny ... také kulinářské kursy? Móda? Chceme mít pod osobní kontrolou, co si vkládáme do našich těl? Jsme okouzleni úžasnou socializující atmosférou, kdy několik lidí společně něco konkrétního vytváří, co může být nakonec i pochváleno?

Když jsem chtěl přihlásit svého devítiletého syna jen tak na zkoušku na kurs vaření pro děti, jejž pořádá v Alcronu respektovaný šéfkuchař R. Paulus, musel jsem čekat přes měsíc, přestože není levný.

Na poměrně drahé kursy televizních hvězd typu „Kluci v akci“ je také pořadník, byť byly některé jejich akce podrobeny na Internetu zdrcující kritice („začátečník se cítí hloupě“, „očekávaná show se omezila na prostoduché vtípky“).

Můžete se také přihlásit k odborníkům specializujícím se na exotiku. A. Munandar učí v Hiltonu základy asijské kuchyně, M. Slezák vás zkušeně provede Rybím trhem. M. Raditsch, šéfkuchař skupiny Kampa Group, pořádá kursy vaření nejvyšší úrovně. Pražský kulinářský institut ve svém dobře vybaveném školicím středisku organizuje kursy jako na běžícím pásu. Propojuje jídlo se znalostí sýrů, snoubí je s vínem či pivem.

Vše, co jste si navařili, můžete (tedy musíte) i sníst, případně si ochutnávku odnést a pochlubit se doma. Můj syn například od první lekce chce stále dělat ravioli plněné sušenými rajčaty, je na ně hrdý a také jsem zjistil, že jídla, na jejichž přípravě se osobně podílí, bez diskusí a obvyklého ošklíbání hrdě sní. www.grandrestaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English