VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Pokus o sebevraždu
2009-05-09, Text: Pavel Maurer, Foto: isifa.com

„Nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem,“ pravil Stewart Fenton, autor mnoha krásných citátů o jídle a gastronomii vůbec. Vzpomněl jsem si na něj v pizzerii Michelangelo, jež má vznosné jméno a nachází se uprostřed jednoho nejmenovaného meganákupního centra v Praze. Všechno tam bylo špatně a já se sám sobě divím, že jsem vůbec vstoupil. Dobře mi tak! Ten večer jsem porušil všechna svá obvyklá pravidla: nejíst v restauracích, které jsou umístěny uvnitř nákupních moby dicků (a když už je velký hlad, pak raději orientální fast food nebo něco do ruky), dále jsem opomenul být v podezření, když je interiér vymalován kulisami z italské opery, když tam čepují pivo, když se číšník tváří nakvašeně a drze, když je tam ukrutně málo lidí, když jídelní lístek je příliš rozsáhlý (Zdeněk Pohlreich by mi to určitě schválil, konečně: Dlouhý jídelní lístek – alias smrt každého kuchaře – je jeho tradiční a oblíbené téma v TV seriálu Ano, šéfe!). Všechno, ale všechno, co přinesli na stůl, bylo špatně. Pizza chleba syrový, nedopečený, víno vznosného jména Montepulciano – zahořklé asi ze zkažené zvětralé krabice, maso přepepřené, přesolené, italský domácí bílý chléb pravděpodobně z předpeku z minulého čtvrtka, salát Primavera byl opravdu moc prima a personál totálně otrávený, tvářil se, že jestli mu ještě něco budu reklamovat –, tak se bude prát. Michelangelo by se fakt divil..

Michelangelo by se divil

Co dělat, hlad je nejlepší kuchař, že? Třetinu jsme toho snědli, ostatní vrátili, stálo mě to pět stovek a potom jsem do své ženy (téměř abstinentka) musel ještě „investovat“ dva koňaky, jak jí bylo špatně. Lidé se mne často ptají v dopisech, jak odhadnout tu správnou restauraci – a já dělám chytrého, že to vím. Nevím. Jsou jisté, jak by řekl vědec, symptomatické příznaky, jimiž se má člověk řídit, ale někdy to prostě přehlédnete a přestanete být ostražití. Pak je třeba ovšem okamžitě reagovat, vracet jídlo zpět do kuchyně, urgovat, stěžovat si – a hlavně říci to všem kamarádům. Nejlepší a současně nejhorší reklama pro restaurace na celém světě je doporučení přítele nebo známého. Tomu se nevyrovná žádný inzerát. Jídlo se nás totiž opravdu hodně týká. Když sníme špatné jídlo, jeho reklamace probíhá bohužel velmi bolestivě a nepříjemně. To není jako s vracením bot s výrobní vadou. A naopak dobré jídlo je pro mnohé jedince druhou největší rozkoší, pro některé dokonce první ...

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English